Iranul critică o sportivă a sa pentru că nu a purtat vălul islamic la o competiție din străinătate

Data actualizării: Data publicării:
Drapelul Iranului
Iranul critică o sportivă de-a sa pentru că nu a purtat vălul islamic la o competiție din străinătate. Foto: Profimedia

Teheranul a denunţat marţi participarea unei sportive iraniene la o competiţie de patinaj cu role din Turcia, la care ea nu a purtat vălul islamic, relatează presa locală, citată de AFP.

Această declaraţie vine după ce mai mulţi sportivi iranieni şi-au arătat solidaritatea faţă de mişcarea de protest declanşată la mijlocul lunii septembrie în ţara lor după moartea în custodia poliţiei a tinerei Mahsa Amini, arestată de poliţia de moravuri care a acuzat-o că a încălcat codul vestimentar al Republicii Islamice, ce impune în special purtarea vălului în public.

„Niloufar Mardani a participat fără autorizaţie la o competiţie de patinaj cu role din Turcia”, a anunţat Ministerul Sportului şi Tineretului, citat marţi de agenţia Fars. Niloufar Mardani „nu purta ţinuta aprobată de minister”, a adăugat această instituţie, care precizează că sportiva „nu mai este membră a echipei naţionale de luna trecută”.

Potrivit aceleiaşi surse, ea a participat cu titlu „personal” la competiţie, la care echipa naţională a Iranului nu a concurat.

Membră a echipei naţionale de patinaj cu role de mai bine de un deceniu, Mardani a primit o cupă pe 6 noiembrie la Istanbul, la o ceremonie în care nu purta vălul islamic, potrivit presei locale. Ea a purtat un tricou negru pe care era scris cu alb Iran”.

În octombrie, sportiva iraniană Elnaz Rekabi a participat la Seul la o competiţie de escaladă purtând pe cap doar o bandană, ceea ce a fost interpretat ca un gest de solidaritate cu manifestaţiile din Iran, mai scrie AFP, citată de Agerpres.

Republica Islamică le impune sportivelor iraniene portul vălului islamic chiar şi la competiţiile din străinătate.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri