Lichiditățile din Grecia, pe cale de dispariție în trei zile - surse

Data publicării:
euro notes L and defunct drachma notes are displayed on a tomato stal

Într-o ţară în care numerarul guvernează, iar plăţile cu cardul nu sunt acceptate la tot pasul, lipsa lichidităţilor îi lasă pe oameni fără provizii. Asta deşi pescăriile, de exemplu, au rafturile pline.

- Ce vor? De ce au închis băncile? Băncile nu ar fi trebuit să se închidă pentru că facem parte din Zona Euro. Europa e un tot. Fără Grecia nu ar exista Europa.

- Sunt disperat! Mi-a ajuns! Sunt toţi corupţi! Toţi!

Jonah Hull, corespondent Al Jazeera: Veştile nu se îmbunătăţesc. De la rău, la mai rău şi la de-a dreptul înspăimântător. Titlurile de aici vorbesc despre posibilitatea reducerii depozitelor, pierzând între 27 şi 55% din banii pe care îi aveţi în bancă. Într-o economie aflată în cădere, poate chiar într-o ţară aflată în cădere, chiar şi ziarul se micşorează. E o scuză pe pagina editorială pentru că rămân fără hârtie pentru publicarea ziarului.

Cătălin Bălan, trimisul special Digi24 în Grecia: Multe lanțuri de benzinării din Atena fac reduceri de până la 23% pentru plata cu cardul. Din păcate, puțini acceptă acest mod de plată și preferă cash-ul.

Surse din banca centrală a Greciei spun că, în ritmul acesta, lichidităţile se vor epuiza în mai puţin de trei zile. Şi asta în condiţiile în care grecii nu au voie să retragă mai mult de 60 de euro pe zi.

Chiar şi ministrul grec de Finanţe are portofelul gol.

Reporter: Pe la ce oră mergeţi la bancomat pentru a retrage cei 60 de euro?

Yannis Varoufakis: Ştiţi ce? Nu am făcut asta până acum. Soţia mea şi cu mine probabil suntem singurii greci care nu au făcut asta până acum.

Reporter: De ce?

Yannis Varoufakis: În primul rând, pentru că nu prea avem timp. În al doilea rând, pentru că simt că ar fi un lucru nepotrivit pentru mine să stau la coadă lângă un bancomat. Aşa că am cinci euro în portofel.

Reporter: De ce? Sunteți cetăţean grec, aveţi aceleaşi drepturi ca toţi ceilalţi, nu ar fi o demonstraţie de solidaritate?

Yannis Varoufakis: O să iau în calcul acest aspect.

În lipsa unei alte monede, grecii s-au îndreptat spre cele digitale. O sută de clienţi se înregistrează zilnic pentru Bitcoin.

- E ceva foarte nou în Grecia, dar cred că, pentru că este folosit în tranzacţii în toată lumea, e ceva stabil şi cred că ar putea prinde şi aici.

Bancomatele băncilor elene au scăzut deja limita de retrageri de numerar de la 60 de euro, la 50 de euro, per zi, pentru că bancnotele de 20 de euro sunt aproape epuizate, scriu jurnaliştii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri