Mister. Epavele a trei nave au dispărut de pe fundul mării Java

Data publicării:
wikipedia nava olandeza
Foto: Wikipedia

Epavele a trei nave de război olandeze au dispărut de pe fundul mării Java din Indonezia, după 75 de ani. O anchetă internațională a fost deschisă pentru a elucida misterul, iar cea mai credibilă ipoteză este că navele au fost dezmembrate bucată cu bucată pentru ca metalul să fie vândut, scrie The Guardian.

wikipedia nava olandeza
Foto: Wikipedia

Ministrul de Apărare al Olandei a confirmat că epavele a două dintre navele sale și o bucată mare din alta, care s-au scufundat în marea Java în 1942, au dispărut.

O investigație a fost lansată pentru a stabili ce s-a întâmplat cu epavele. Profanarea unui mormânt de război este o infracțiune gravă”, a spus ministrul Apărării olandez.

El a adăugat că există suspiciuni că epavele au fost furate de căutătorii de fier vechi.

Epavele au fost descoperite, intacte, de scafandrii amatori în 2002. Însă o nouă expediție în acest loc, la 75 de ani de la Bătălia din Marea Java, autoritățile au descoperit că navele lipsesc, pe fundul mării rămânând doar conturul lor.

Toate cele trei nave, HNLMS De Ruyter, HNMLS Jave și HNMLS Kortnaer, s-au scufundat în timpul bătăliei de la Marea Java din 1942. Atunci, olandezii, britanicii, americanii și australienii au suferit o înfrângere dură, și japonezii au ocupat Indiile de Est Olandeze. 2.200 de oameni au murit, dintre care 900 de olandezi și 250 de indonezi de origine olandeză, iar zona în care se aflau epavele a fost declarată „cimitir de război sacru”.

Mările din Indonezia, Singapore și Malaysia sunt cimitire pentru peste 100 de nave și submarine care s-au scufundat în timpul războiului. De mai mulți ani, căutătorii de fier vechi au localizat navele și au început să le dezmembreze pentru a vinde metalul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri