Noul focar de coronavirus din Coreea de Sud a apărut în comunitatea gay. Ancheta epidemiologică, îngreunată de homofobie

Data actualizării: Data publicării:
mulțime de oameni cu mâinile ridicate în timpul unui concert
Foto: Getty Images

După ce a fost dată drept exemplu mondial pentru modul în care a gestionat epidemia de coronavirus, Coreea de Sud se confruntă acum cu riscul unui al doilea val. Dacă prima dată focarul a fost legat de o comunitate religioasă, acum răspândirea rapidă a infecției s-a făcut prin intermediul unor cluburi de noapte din Seul frecventate de comunitatea LGBT, ceea ce alimentează resentimentele față de persoanele cu orientare homosexuală. 

Peste 100 de cazuri noi de coronavirus au legătură cu viața de noapte din capitala sud-coreeană, iar sâmbătă autoritățile au ordonat închiderea temporară a tuturor cluburilor și barurilor. Noul focar a generat îngrijorare în Coreea, care a fost, alături de China, printre primele țări care s-au confruntat cu noul coronavirus. În ultimele săptămâni, însă, cazurile scăzuseră simțitor și Coreea de Sud trecuse la măsuri de relaxare.

Posibilitatea ca noul focar să aibă legătură cu lumea gay a orașului a generat puternice sentimente homofobe. În centrul acestui nou focar pare să fie un tânăr de 29 de ani. Presa locală a accentuat orientarea sa sexuală și a relatat că acele cluburi pe care le frecventa erau locuri de întâlnire pentru homosexuali, deși oficial nu se recunoșteau ca atare, scrie CNN.

Ce metode au folosit autoritățile pentru a da de urma clienților

Reacția de respingere a societății ar putea îngreuna ancheta epidemiologică, pentru că eventualele sale contacte s-ar putea teme să iasă la lumină. Deși toate cele trei cluburi asociate cu acest focar le ceruseră la sosire clienților numele complete și numerele de telefon, autoritățile nu au putut contacta aproape 2.000 de clienți, ceea ce înseamnă fie că ei au evitat apelurile, fie că și-au dat numere false.

Municipalitatea a trebuit să recurgă la alte metode pentru a le lua urma. Folosindu-se de înregistrările de date ale operatorilor de telefonie mobilă, autoritățile au descoperit că 10.905 oameni au fost în aria localurilor de noapte din cartierul Itaewon între 24 aprilie și 6 mai.

Tuturor acestor oameni li s-a dat un SMS prin care au fost chemați la testare.

De asemenea, folosindu-se de datele cardurilor de credit, autoritățile au putut urmări aproape 500 de oameni cărora li se ceruse să-și facă testul și să stea în autoizolare.

Însă abia după ce autoritățile au oferit posibilitatea testării sub anonimat, numărul persoanelor care s-au prezentat aproape că s-a dublat în 24 de ore.

Primarul Seulului crede că de vină este discursul urii și tot mai multele voci care îi condamnă pe acești oameni. 

Presa, blamată că a inflamat spiritele

În noaptea de 1 spre 2 mai, tânărul de 29 de ani a mers în mai multe cluburi din Itaewon, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Coreea de Sud. În 7 mai, bărbatul a fost testat pozitiv la coronavirus.

La momentul în care tânărul a mers prin cluburi, Coreea de Sud era încă sub incidența regulilor de distanțare fizică, iar cetățenilor li se recomandase să stea acasă și să-și limiteze întâlnirile nenecesare. Restricțiile pentru distanțarea socială au fost ridicate abia în 6 mai. 

Între timp, au mai fost identificate două persoane care ar fi prezentat simptome încă din 2 mai și de aceea se crede că focarul din Itaewon ar fi avut mai multe epicentre sau surse.

Deși presa din Coreea de Sud are niște recomandări deontologice valabile pe timp de pandemie, s-a grăbit să relateze că barurile pe care le vizitase tânărul de 29 de ani erau baruri pentru gay. Detaliul, asociat cu informațiile - deja publice - despre vârsta sa, despre cartierul unde stă, traseele parcurse, pur și simplu l-au expus și i-au pus slujba în pericol.

Autoritățile sud-coreene au cerut insistent publicului să nu discrimineze indivizi sau comunități specifice, dar ministrul sănătății a recunoscut că există un curent „de critici și ură împotriva unui anumit grup, în rândul căruia a apărut infecția”, fără să numească explicit comunitatea LGBT. 

Într-un comunicat, un grup de susținere a comunității gay a blamat presa spunând că dezvăluirea detalilor personale ale pacientului înseamnă incitare la ură și reprezintă o încălcare a drepturilor omului. 

„O țară așa homofobă!”

Coreea de Sud nu are o legislație specifică antidiscriminare, care să apere minoritățile sexuale, și spre deosebire de vecinii săi, Japonia sau Taiwanul, are mai puțină toleranță față de cuplurile de același sex. Sexul homosexual este interzis în armată, fie că se întâmplă în timpul sau în afara serviciului militar.

Un tânăr din rândul comunității gay spune că întâmplările legate de focarul din cluburile de noapte vor inflama și mai mult spiritele. Unii se tem că își vor pierde joburile, alții spun că au primit deja amenințări pe o aplicație de dating. „Coreea este o țară așa de homofobă, încât cluburile astea sunt un adevărat rai pentru oameni. Băieții dansează pe muzică K-pop, beau ceva, vorbesc cu prietenii, chestii nevinovate. Este frustrant că presa le tratează pe toate ca pe niște cluburi de făcut sex”, spune tânărul. 

Pe de altă parte, cazul din Coreea arată cât de dificil este de controlat un focar care izbucnește în cluburi, baruri etc, indiferent unde se află ele în lume. Este motivul pentru care Noua Zeelandă, de pildă, o altă țară dată drept exemplu pentru cum s-a comportat în pandemie, a decis să relaxeze restricțiile, dar deocamdată fără deschiderea barurilor și cluburilor.

Redactor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri