Sari la conținut

Numărul migranților și refugiaților sosiți în Europa în 2015 a depășit pragul de un milion

Foto: Gulliver/GettyImages

Din numărul total, 972.500 de persoane au ajuns în Europa traversând Mediterana, iar 34.000 au sosit pe rută terestră, prin Turcia. 

„Una din două persoane care au traversat Meditarana în acest an - adică o jumătate de milion de oameni - a fost un sirian care încerca să fugă de războiul din țara sa. Afganii au fost în procent de 20%, iar irakienii de 7%”, precizează cele două organizații internaționale. 

Din totalul celor 1.005.504 de sosiri în Grecia, Bulgaria, Italia, Spania, Malta și Cipru până la data de 21 decembrie, marea majoritate, adică 816.752, au fost consemnate în Grecia, afirmă OIM. 

În timp ce UNHCR se așteaptă ca migrația să continue într-un ritm similar în 2016, purtătorul de cuvânt al OIM, Joel Millman, a estimat că o prognoză este imposibil de făcut. „Sunt atât de multe de luat în calcul, rezolvarea războiului din Siria, deciziile de protejare a frontierelor europene. Nu ne-am gândit niciodată că se va ajunge la acest nivel. Sperăm doar că oamenii sunt tratați cu demnitate”, a afirmat Millman. 

La nivel mondial, numărul refugiaților și al persoanelor strămutate intern a depășit 60 de milioane, a anunțat săptămâna trecută UNHCR.