Opt tone de aur, scoase pe ascuns din banca națională a Venezuelei

Data actualizării: Data publicării:
lingouri aur

Venezuela este cea mai recentă ţară care mută aur de colo-colo. Regimul Maduro este disperat după resurse de bani de când Londra a refuzat să-i repatriez rezervele, din moment ce comunitatea occidentală nu-l mai consideră liderul de drept al ţării. Ce a făcut Nicolas Maduro? A scos aur din banca centrală.

Opt tone de aur ar fi dispărut din seiful băncii naţionale a Venezuelei. Trei surse din cadrul guvernului de la Caracas au declarat pentru Reuters că lingourile au fost scoase săptămâna trecută şi transportate de maşini ale guvernului către o destinaţie necunoscută.

Totul în timp ce guvernatorul băncii centrale era plecat din ţară.

Un politician de opoziţie susţine că Nicolas Maduro are de gând să vândă aurul în străinătate pentru a face rost de bani.

Anul trecut, 23 de tone de aur brut exploatat în minele din Venezuela au luat drumul Turciei.

Nu e prima dată când Maduro se foloseşte de aurul din rezervele naţionale pentru a răspunde crizei economice pe care tot el a provocat-o. 20 de tone de aur au fost scoase din vistierie în 2018.

În acest moment, rezerva de aur a Venezuelei se ridică la 140 de tone, cel mai scăzut nivel din ultimii 75 de ani. Guvernul de la Caracas a încercat să repatrieze 31 de tone de aur de la Banca Angliei de teamă că nu va mai avea acces la această resursă din cauza sancţiunilor internaţionale. Solicitarea i-a fost refuzată.

Ce se întâmplă cu aurul Ungariei și Poloniei

Mai aproape de noi, ca exemplu, avem Ungaria. Până acum un an, toate rezervele de aur ale ţării erau stocate la Londa - 3 tone. Au fost repatriate în martie, iar până în toamnă, stocurile au crescut de 10 ori.

O altă ţară care a investit masiv în aur este Polonia. Numai anul trecut a cumpărat 9 tone şi deţine acum rezerve de 117 tone, toate în Marea Britanie.

Raportat la vecinii est-europeni, România ocupă locul al doilea în ceea ce priveşte rezervele de aur, după Polonia şi înaintea Bulgariei. Potrivit Bloomberg, cele mai mari achiziţii de aur le face Rusia. În 2018, 20 de tone lunar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri