Platforma de tranzacționare a criptomonedelor FTX s-a prăbușit după o serie de tranzacții suspecte

Data publicării:
Telefon mobil cu sigla ftx
Platforma de tranzacționare a criptomonedelor FTX s-a prăbușit după o serie de tranzacții suspecte. Foto: Profimedia

Platforma de tranzacționare a criptomonedelor FTX a fost cuprinsă de haos sâmbătă, când compania a declarat că a detectat tranzacții neautorizate, iar analiștii au semnalat că active de milioane de dolari au fost mutate de pe platformă în „circumstanțe suspecte”, relatează Reuters.

FTX a depus un dosar pentru declararea falimentului vineri, după ce comercianții s-au grăbit să retragă 6 miliarde de dolari de pe platformă în doar 72 de ore, iar compania rivală Binance a renunțat la un acord de salvare propus anterior.

Cel puțin 1 miliard de dolari din fondurile clienților au dispărut de pe platformă, au declarat pentru Reuters mai multe surse, vineri. Fondatorul companiei, Sam Bankman-Fried, a transferat 10 miliarde de dolari din fonduri clienților companiei sale, Alameda Research, au spus sursele.

Noi probleme au apărut sâmbătă când Ryne Miller de la FTX a scris într-un tweet că activele digitale ale companiei au fost mutate în așa-numita depozitare la rece „pentru a limita daunele după depistarea tranzacțiilor neautorizate”.

Stocarea la rece se referă la portofelele cripto care nu sunt conectate la internet pentru a se proteja împotriva hackerilor.

Firma de analiză Blockchain Elliptic a spus că criptoactive în valoare de aproximativ 473 de milioane de dolari au fost „mutate din portofelele FTX în circumstanțe suspecte în această dimineață”, dar că nu a putut confirma că tokenurile au fost furate.

Colapsul companiei i-a șocat pe investitori și a generat noi apeluri pentru reglementarea sectorului criptoactivelor, care a înregistrat pierderi în creștere până în acest an, odată cu prăbușirea prețurilor criptomonedelor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri