Poveștile care au dus la câștigarea premiului Nobel pentru Pace de către un ginecolog și o victimă ISIS

Data actualizării: Data publicării:
nadia murad

Premiul Nobel pentru Pace este împărţit anul acesta de o tânără victimă a abuzurilor comise de teroriştii ISIS şi de un medic ginecolog din Congo. Dennis Mukwege şi Nadia Murad au fost răsplătiti pentru eforturile lor de a opri violenţele sexuale în zone de conflict.

Nadia Murad face parte din minoritatea yazidi din Irak, ai cărei membri au fost maltraţi şi ucişi de militanţii grupării teroriste Stat Islamic. Iar Dennis Mukwege a ajutat sute de femei din Congo abuzate sexual in timpul războiului civil din această ţară.

Berit Reiss-Andersen, preşedintele Comitetului Nobel din Norvegia: Nadia Murad este martorul care vorbeşte despre abuzurile comise asupra sa şi a altora. Doctorul Denis Mukwege şi-a petrecut o bună parte din viaţa sa ajutând victimele violenţei sexuale în Republica Democratică Congo. Nadia Murad este ea însăşi o victimă a crimelor de război. A refuzat să accepte codurile sociale care dictau femeilor să păstreze tăcerea şi să le fie ruşine din cauza abuzurilor la care fuseseră supuse. Nadia Murad este membră a minorităţii yazidi din nordul Irakului. Când a fost prizoniera ISIS, Nadia Murad a fost supusă în mod repetat violurilor şi altor abuzuri. Atacatorii săi au ameninţat-o cu execuţia, dacă nu se convertea la versiunea lor plină de ură, inumană, a Islamului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri