Pittsburgh: „Probabil” cel mai grav atac antisemit comis în SUA. Trump vrea pedeapsa cu moartea pentru atacator

Data actualizării: Data publicării:
Shooter Opens Fire At Pittsburgh Synagogue
Foto: Guliver/GettyImages

Atacul armat de sâmbătă într-o sinagogă din Pittsburgh este ''probabil'' cel mai grav atac antisemit comis vreodată în SUA, a apreciat principala asociaţie de combatere a antisemitismului în Statele Unite, Liga antidefăimare, citată de AFP.

"Acesta este probabil cel mai sângeros atac asupra comunităţii evreieşti din istoria SUA" şi în orice caz din 2014, când un atacator a ucis trei persoane la un centru comunitar evreiesc şi la o casă evreiască de pensii în Kansas, a indicat într-un comunicat directorul asociaţiei, Jonathan A. Greenblatt, potrivit Agepres.

Premierul canadian Justin Trudeau a calificat drept un "atac antisemit oribil" împuşcarea mai multor persoane sâmbătă într-o sinagogă din Pittsburgh, în Pennsylvania.

"Astăzi, canadienii sunt cu toată inima alături de comunitatea evreiască din Pittsburgh, care a suferit un atac antisemit oribil în timp ce se ruga", a declarat Trudeau pe contul său de Twitter. "Fie ca familiile persoanelor ucise să-şi găsească liniştea, iar răniţii să se recupereze rapid", adaugă el în mesaj.

"Trebuie să ne unim împotriva întregii acestei uri, acestei intoleranţe, acestui antisemitism şi acestei violenţe", a subliniat la rândul său şefa diplomaţiei canadiene Chrystia Freeland, declarând că a fost "îngrozită" de acest atac armat.

Donald Trump vrea pedeapsa cu moartea pentru atacatorul care a ucis ieri 11 oameni într-o sinagogă din Pittsburgh, dar şi pentru toţi cei care ar comite fapte similare.

Un individ a deschis focul sâmbătă dimineaţă într-o sinagogă din Pittsburgh, în nord-estul SUA, ucigând 11 persoane şi rănind altele şase, conform celui mai recent bilanţ al victimelor comunicat de autorităţile americane.

Trăgătorul, indentificat de autorităţi ca fiind Robert Bowers, a intrat în jurul orei locale 10:00 (14:00 GMT) în sinagoga Tree of Life (Arborele vieţii) din Pittsburgh. El a strigat: "Toţi evreii trebuie să moară!", potrivit media, şi a început să tragă în credincioşii adunaţi de Sabat, zi de odihnă la evrei, pentru o ceremonie marcând naşterea unui copil.

Luat în custodia poliţiei după un schimb de focuri cu forţele de ordine, Bowers a fost transferat la spital.

El va fi urmărit, între altele, pentru infracţiuni antisemite şi riscă pedeapsa cu moartea, a declarat ministrul justiţiei american, Jeff Sessions.

Autorul atacului a fos inculpat pentru 29 de capete de acuzare, între care 11 pentru folosirea unei arme de foc pentru a săvârşi o crimă şi 11 pentru obstrucţionarea exercitării unei religii care a dus la moarte. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri