Procesul intentat de mama lui Aleksei Navalnîi închisorii unde a murit fiul său a fost respins

Data publicării:
ludmila navalnaia
Familia şi susţinătorii lui Aleksei Navalnîi l-au acuzat pe preşedintele rus Vladimir Putin că este răspunzător de uciderea opozantului rus. Sursa foto: Profimedia Images

Instanţa judecătorească din oraşul Labitnanghi din Siberia, situat în apropierea coloniei penale unde a murit disidentul rus Aleksei Navalnîi, a respins acţiunea intentată de mama acestuia care acuza faptul că fiul ei nu a beneficiat de îngrijiri medicale corespunzătoare, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Informaţia a fost făcută publică joi de Ivan Jdanov, fost asistent al lui Navalnîi. Acesta a făcut public și motivul incredibil invocat de instanță: cel care trebuia să facă reclamația este Aleksei Navalnîi, nu rudele acestuia.

Cel mai cunoscut opozant rus al lui Putin a decedat în 16 februarie, în colonia penală Lupul Polar, unde executa o pedeapsă de 30 de ani de închisoare. Mama sa, Liudmila Navalnaia, a mers la scurt timp după aceea în oraşul Salehard, la 2.000 de km de Moscova, unde anchetatorii au refuzat să îi încredinţeze trupul neînsufleţit al lui Navalnîi până când a acceptat să nu îi organizeze funeralii publice.

Conform apropiaţilor lui Navalnîi, în certificatul de deces al acestuia s-a consemnat că moartea a survenit din cauze naturale. Autorităţile penitenciare comunicaseră că el şi-a pierdut cunoştinţa la scurt timp după revenirea dintr-o plimbare în aer liber.

Familia şi susţinătorii disidentului l-au acuzat pe preşedintele rus Vladimir Putin că este răspunzător de uciderea lui Navalnîi, care supravieţuise unei otrăviri cu agent neurotoxic de tip Noviciok în 2020 şi relelor tratamente din sistemul penitenciar, inclusiv unor perioade îndelungate în izolare. Kremlinul a respins categoric acuzaţiile.

Jdanov a scris în aplicaţia Telegram că "Aleksei a intentat de multe ori procese pentru neacordarea de îngrijiri medicale în colonii (penitenciare - n. red.). Acum că a fost ucis, ei îi refuză familiei revendicările, folosind un limbaj batjocoritor".

În ciuda avertismentelor autorităţilor, mii de oameni s-au adunat în jurul bisericii în care s-a oficiat slujba de înmormântare a lui Navalnîi, apoi la cimitirul unde a fost înhumat şi unde mulţi ruşi au depus flori.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri