Profesor de limba română din Salonic: Practic, noi acum am aflat ce se întâmplă în această țară

Data publicării:
patelakis apostolos profesor salonic-1

Profesorul Patelakis Apostolos spune că are încredere în premierul Alexis Tsipras, pentru că este un politician tânăr, corect și cinstit. „Când l-am votat pe Tsipras, l-am votat pentru că am vrut să pedepsim partidele vechi, Noua Democrație și PASOK, care au guvernat țara timp de 30 de ani și ne-am dat seama că au distrus-o”, arată profesorul.

Abia acum ne-am dat seama cât de gravă este situația. Pentru că la început tot spuneam că se va rezolva, se va găsi o soluție, dar numai în clipa în care am văzut băncile închise și după aceea am văzut cât de serioase sunt aceste tratative, abia acum ne-am dat seama cât de gravă e situația Greciei. Până acum am tot sperat că lucrurile se vor rezolva așa cum s-au rezolvat și în anii precedenți. E adevărat, cu unele costuri pentru noi, dar speram că lucrurile se vor îmbunătăți ”, a declarat profesorul Patelakis Apostolos în direct la Digi24.

El spune că nu există acum altă soluție decât acceptarea planului de austeritate propus de creditorii internaționali. Cât de dure vor fi aceste măsuri se va vedea, însă deocamdată trebuie să fim bucuroși că Grecia a fost salvată, afirmă profesorul Apostolos.

S-au făcut foarte multe greșeli de-a lungul acestor 30 de ani, în care guvernele s-au împrumutat fără măsură, fără ca poporul să știe. Noi nu știam nimic din ceea ce se întâmpla la acest nivel, nu ne vorbea nimeni de situația economică a Greciei în perioada respectivă, aveam impresia că suntem o țară prosperă. După prăbușirea regimurilor comuniste în Europa de Est, noi eram singura țară care eram în NATO din 1981, aveam impresia, așa cum ne-o dădeau guvernele respective, că suntem cei mai puternici, că facem investiții în Balcani”, a explicat Patelakis Apostolos în emisiunea „Jurnalul de Seară” de la Digi24.

El a povestit că a avut ocazia să participe, în calitate de translator, la multe dintre reuniunile balcanice la care participa și România, iar oficialii români se mirau și întrebau de unde această prosperitate a Greciei, iar oficialii greci nu puteau răspunde. „Le spuneau: avem turism, avem soare, avem diaspora, avem vapoare, avem de toate, dar nimeni nu spunea că împrumuturile erau atât de mari, încât la un moment dat n-o să mai putem să le facem față, a punctat profesorul. „Din când în când ni se mai spunea că sistemul asigurărilor sociale se va prăbuși, dar nu voia să creadă nimeni. Din 2008-2009 am început să simțim că ceva se schimbă în Grecia și după aceea oamenii politici au început să ne spună că ar fi momentul să ne spună și nouă adevărul”, a precizat Patelakis Apostolos. „Și după aceea, am început să auzim tot felul de numere, așa cum auzim și acum, tot timpul auzim niște numere și nu mai știe nimeni nimic. Practic noi acum am aflat ce se întâmplă în această țară și care este realitatea”, a repetat profesorul Apostolos.

Cine-i de vină? Aceste guverne sunt de vină, pe de o parte, dar pe de altă parte mă întreb: dacă Uniunea Europeană ne iubește așa de mult și ne vrea binele, de ce în toți acești ani nu ne-a spus nimic, nu ne-a avertizat, nu ne-a spus adevărul? De ce acum ne bombardează în fiecare zi și ies la televizor și spun că situația e gravă? Atunci nu puteau să ne amenințe, să ne spună aveți grijă, v-ați împrumutat fără măsură, n-o să puteți să faceți față, o să vă prăbușiți! Atunci nu ne spunea nimeni nimic!”, spune profesorul indignat.

Acum ne-am dat seama că lucrurile sunt tragice și ce va urma nimeni nu știe. Vor avea loc schimbări foarte serioase pe toate domeniile, social, politic, economic, pentru că așa nu se mai poate”, a conchis el.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri