Programul de spionaj dezvăluit de Edward Snowden, prelungit

Data publicării:
world-Snowden-Moscow 7-12-2013 109066 l

 

O Curte secretă a prelungit autorizarea oficialilor din cadrul serviciilor americane de securitate să colecteze date telefonice în cadrul acestui program de supraveghere a comunicaţiilor vizând terorismul, un program dezvăluit de Edward Snowden, relatează CNN, citat de Mediafax.

ODNI nu a precizat când a fost dat ordinul de către Curtea pentru Supravegherea Informaţiilor Străine (FISA), însă autorizarea NSA, în baza Patriot Act, să colecteze metadate telefonice în cadrul supravegherii comunicaţiilor urmează să expire vineri.

Această măsură în domeniul transparenţei pare să reprezinte un efort al administraţiei Obama de a fi mai deschisă în privinţa programului, după ce a fost criticată de membri ai Comisiei Juridice din cadrul Camerei Reprezentanţilor.

Un membru republican al Comisiei, care s-a declarat uluit de amploarea supravegherii telefonice, a avertizat că membrii Congresului ar putea bloca prelungirea programului în 2015.

În urma unor dezvăluiri ale lui Snowden, anumite informaţii despre colectarea de metadate telefonice au fost declasificate „cu scopul de a oferi publicului o înţelegere mai bună şi mai echilibrată a programului”, se arată într-un comunicat emis de ODNI.

„Administraţia efectuează o analiză atentă şi aprofundată dacă şi până la ce limită pot fi declasificate informaţii suplimentare sau documente privind acest program, în concordanţă cu securitatea naţională”, se anunță într-un comunicat al ODNI.

Nicio companie în domeniul comunicaţiilor nu a fost citată în comunicatul emis de ODNI vineri.

Snowden a dezvăluit luna trecută informaţii clasificate despre programul Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate (NSA) unor publicaţii, după ce a fugit din ţară. El a fost acuzat de spionaj, se află blocat pe un aeroport din Moscova, şi a cerut Rusiei azil temporar.

Citiți și:

Edward Snowden ar putea cere cetăţenie rusă

Edward Snowden este asaltat de cereri în căsătorie

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri