Sari la conținut

Șapte zile, trei tragedii aviatice, 462 de morți

Trei tragedii aviatice au șocat o planetă întreagă. Ultima dintre ele a scris istorie neagră azi-noapte. Un avion cu peste o sută de oameni la bord s-a prăbușit în Africa. O sută zece pasageri, inclusiv un român, şi șase membri ai echipajului erau în aeronava care a căzut în Mali. Era un aparat al unei companii spaniole, închiriat cu tot cu echipaj de Air Algerie și folosită în trecut, vreme de doi ani, de unul dintre cele mai cunoscute şi iubite cluburi de fotbal din lume: Real Madrid.

Miercuri, încă patruzeci şi opt de oameni au murit într-un accident aviatic. O cursă internă TransAsia s-a prăbușit la aterizare, în Taiwan. Zece oameni au avut norocul vieţii lor şi au supravieţuit, dar vor rămâne marcaţi pe viaţă. Cel mai probabil, un taifun care a suflat cu peste 100 km/h a doborât avionul, un ATR 72, care este şi în dotarea TAROM. Compania aeriană care a pierdut aparatul are deja un renume prost. În ultimii 13 ani a înregistrat nouă accidente.

Caruselul morţii a început în urmă cu exact o săptămână. Joia trecută, un avion de pasageri Malaysian Airlines, în care erau 298 de oameni, era doborât, în Ucraina, de separatiștii proruși, cel mai probabil cu o rachetă de fabricaţie rusească.

Cursa MH 17 plecase de la Amsterdam și ducea la Kuala Lumpur turiști în vacanță, mulți dintre ei cu copii, specialiști de renume în lupta anti-SIDA şi un student român, cu dublă cetățenie. Avionul a explodat undeva în apropiere de Donețk, fără a lăsa vreun supraviețuitor.

Liderii occidentali îl învinovățesc pe președintele rus Vladimir Putin, pentru că i-a finanțat pe rebeli și i-a sprijinit cu armament. Recuperarea trupurilor victimelor este o chestiune extrem de dificilă. Deocamdată, mai puțin de jumătate au fost aduse, în sicrie, în Olanda.

Experţii spun că separatiștii au făcut tot posibilul pentru a ascunde dovezile care îi acuză.

A treia latură din triunghiul morţii a fost desenată astăzi în Africa. Un zbor Air Algerie s-a prăbuşit în Sahara şi a ucis 116 oameni. România este din nou pe lista ţărilor îndoliate. Până la confirmarea tragediei, au fost însă ore pline de dramatism. 14 la număr.