Specialiștii încearcă să redreseze epava Costa Concordia. Operațiunea costă 600 de milioane de euro

Data publicării:
costa

Mâine, dacă vremea va permite, nava va fi ridicată la verticală cu ajutorul unor cabluri uriaşe de oţel, legate la stâlpi instalaţi pentru această ocazie. Operaţiunea va dura 12 ore şi implică participarea a 500 de ingineri. Procedura este extrem de complicată şi foarte riscantă, având în vedere ca vaporul are de două ori tonajul navei Titanic.

Inginerul sud-african care ghidează operaţiunea de recuperare a navei a declarat că sunt 90 % şanse ca procedeul să funcţioneze, existând totuşi şi riscuri. Costul provizoriu al operaţiunii este estimat la 600 milioane de euro, bani plătiţi de compania Costa Crociere şi de compania de asigurări.

Este cea mai scumpă operaţiune de acest fel din lume. Abia după câteva săptămâni, probabil şi luni, nava va putea fi remorcată şi îndepărtată de Giglio. Vasul de croazieră Costa Concordia, cu peste 4200 de persoane la bord, a naufragiat în luna ianuarie 2012. Dintre cei aflaţi la bordul navei în acea zi, 32 de persoane au murit, iar două au fost date dispărute. Corpurile lor nu au fost găsite nici până în prezent.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri