Statele Unite ale Americii au declanşat atacuri aeriene împotriva Statului Islamic din Siria

Data publicării:
racheta tomahawk

 

FOTO: Guliver/Getty Images

ACTUALIZARE 14.45. Potrivit unei organizaţii siriene, în urma raidurilor au murit opt civili, printre care trei copii, şi cincizeci de militanţi Al Qaida.

Atacurile cu avioane de vânătoare, bombardiere şi rachete au vizat poziţii ale grupărilor teroriste, a precizat Pentagonul. La acţiunea militară participă şi ţări partenere din Liga Arabă.

Pe 11 septembrie, Barack Obama a declarat război grupării teroriste după ce aceasta a decapitat doi jurnalişti americani.

Liderul de la Washington a precizat că atacurile sunt îndreptate şi contra bazelor din Siria, nu doar din Irak. 

"Nu voi ezita să acţionez împotriva Statului Islamic în Siria, precum şi în Irak",a declarat Obama, într-un discurs pronunţat la începutul lunii septembrie la Casa Albă.

"Obiectivul nostru este clar: vom slăbi şi într-un final vom învinge Statul Islamic", a subliniat preşedintele american, apreciind că jihadiştii sunniţi care au decapitat doi jurnalişti americani aparţin "unei organizaţii teroriste care nu are altă viziune decât masacrul celor care i se opun". 


Alături de SUA participă la aceste atacuri şi partenerii din zona arabă, conform unei declaraţii a unui înalt oficial militar american. Aceste națiuni sunt Bahrain, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Iordania.

Statele Unite și "forțele naționale partenere" au lovit obiective ale organizaţie Statului Islamic folosind avioane de atac, bombardiere și rachete Tomahawk, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului John Kirby, deși el nu a specificat o locație geografică.

Pentru că operațiunile sunt în curs de desfășurare, Kirby a declarat ca Pentagonul nu va oferi detalii suplimentare imediat.

Atacurile aeriene au fost iniţiate prin lansarea de pe mare a rachetelelor Tomahawk , urmate de bombardiere și avioane de atac.  Scopul acestor atacuri este de a da o lovitură inițială, dar definitivă, Statului Islamic - a declarat pentru CNN un înalt oficial militar american. Cele mai multe dintre țintele vizate de atacuri sunt clădiri,care se presupune că adăpostesc trupe şi echipamente militare ale organizaţiei teroriste.

Cu aceste lovituri aeriene, Statele Unite intră într-un nou nivel de implicare în războiul civil sirian aflat în curs de desfășurare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri