Studiu: Numărul cazurilor de coronavirus raportate de China ar putea fi, în realitate, de patru ori mai mare

Data publicării:
coronavirus China, oameni în regiunea Wuhan
Pentru ca toți cei 11 milioane de locuitori să fie testați, autoritățile au amenajat deja 5.000 de centre de testare. Foto: GettyImages

Numărul cazurilor de coronavirus din China ar putea fi de patru ori mai mare decât o arată datele oficiale prezentate de Beijing în urmă cu două luni, conform unui studiu realizat de cercetătorii din Hong Kong, informează The Guardian. Astfel, peste 230.000 de chinezi s-ar fi infectat, în realitate, cu noul coronavirus, doar în primul val de îmbolnăviri cu Covid-19, deşi autorităţile oficiale au raportat, pe 20 februarie, doar 55.000 de cazuri.

În prezent, China raportează oficial 83.000 de cazuri de bolnavi de Covid-19. La nivel global, numărul celor infectaţi este de peste 2,5 milioane şi peste 183.000 de decese provocate de noul coronavirus.

Conform studiului, publicat în revista medicală Lancet şi realizat de cercetătorii şcolii de sănătate publică din cadrul universităţii din Hong Kong, numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus în China ar putea fi, de fapt, mult mai mare decât o arată datele oficiale. Motivul îl reprezintă schimbarea definiţiei de caz pentru boala Covid-19.

Astfel, institutul naţional de sănătate publică din China a emis, între 15 ianuarie şi 3 martie, şapte versiuni (actualizări) ale definiţiei de caz pentru această boală. Conform studiului realizat de cercetătorii din Hong Kong, aceste modificări au avut un „mare efect” în ceea ce priveşte raportarea precisă a numărului de îmbolnăviri.

Practic, unele infecţii nu au fost raportate drept cazuri Covid-19 pentru că nu se încadrau în definiţia de caz de la un moment dat.

Studiul cercetătorilor din Hong Kong a analizat doar datele furnizate până pe 20 februarie, din regiunea Wuhan, China, de către misiunea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

„Dacă a cincea actualizare a definiţiei de caz ar fi fost aplicată şi înainte, concomitent cu realizarea unui număr mare de testări, estimăm că până pe 20 februarie 2020, am fi avut 232.000 de cazuri confirmate în China, comparativ cu cifra oficială de 55,508”, se arată în studiu.

Ulterior, îmbolnăvirile confirmate de Covid-19 au inclus şi cazurile cu simptome uşoare şi medii.

Raportările oficiale despre coronavirus din China sunt privite cu scepticsim, mai ales după ce bilanţul epidemiei a crescut brusc zilele trecute în această ţară, când într-o singură zi s-au raportat peste 1.200 de decese.

De asemenea, încă din luna ianuarie a acestui an, cercetătorii din Hong Kong au acuzat guvernul chinez că ascunde numărul real de cazuri şi decese provocate de noul coronavirus.

Editor web: Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri