Video Talibanii s-au filmat în timp ce-și ridică steagul în Valea Panjshir. Rezistența anunță că lupta continuă în „pozițiile strategice”

Data actualizării: Data publicării:
Talibanii au postat imagini cu luptătorii care au ridicat steagul taliban în fața biroului guvernatorului provinciei Panjshir
Talibanii au postat imagini cu luptătorii care au ridicat steagul taliban în fața biroului guvernatorului provinciei Panjshir. Sursa: captură BBC

Talibanii au declarat victoria asupra provinciei Panjshir, din nord-estul capitalei Kabul, ultima regiune a Afganistanului care nu era sub controlul lor. Gruparea a postat online imagini cu luptătorii care au ridicat steagul taliban în fața biroului guvernatorului provinciei, relatează BBC.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Totuși, luptătorii din rezistența afgană au spus că sunt încă prezenți în „toate pozițiile strategice” și „continuă să lupte”.

Liderul lor a cerut o „răscoală națională” împotriva talibanilor.

Într-o înregistrare audio postată pe rețelele sociale, Ahmad Massoud, liderul Frontului Național de Rezistență al Afganistanului (NRF), a dat vina pe comunitatea internațională pentru legitimarea talibanilor.

„Oriunde v-ați afla, în interior sau în exterior, vă invit să începeți o răscoală națională pentru demnitatea, libertatea și prosperitatea țării noastre”, a spus el.

Talibanii au preluat controlul asupra Afganistanului în urmă cu trei săptămâni, capturând capitala Kabul la 15 august, după prăbușirea guvernului susținut de Vest.

Panjshir, o vale situată pintre munți, cu acces dificil, găzduiește între 150.000 și 200.000 de oameni. A fost un centru al rezistenței și când Afganistanul era sub ocupație sovietică, în anii 1980, și în perioada anterioară de guvernare a talibanilor, între 1996 și 2001.

„Talibanii nu au capturat Panjshir”, a declarat anterior pentru BBC Ali Maisam, purtătorul de cuvânt al NRF, spunând că „respinge afirmațiile talibanilor”.

„Lupta împotriva talibanilor și a partenerilor lor va continua până când justiția și libertatea vor prevala”, se arată și într-un mesaj postat de NRF pe Twitter.

Dar purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a spus că, prin victoria asupra Văii Panjshir, „țara este complet scoasă din mlaștina războiului”.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri