Marele maestru de șah Hans Niemann susține că nu a trișat cu ajutorul unei jucării sexuale cu vibrație: Este dezamăgitor să fii acuzat

Data actualizării: Data publicării:
U.S. Chess Championship
Hans Niemann, mare maestru de șah american. FOTO: Profimedia Images

Protagonist al unui scandal care a zguduit lumea șahului, Hans Niemann, mare maestru al jocului, neagă că a folosit o jucărie sexuală cu vibrație pentru a trișa într-un meci din septembrie 2022, în care a jucat contra lui Magnus Carlsen, mare maestru și lider al sportului de mai bine de un deceniu. Explicațiile apar în contextul în care acuzațiile ce i-au fost aduse nu au putut fi dovedite, iar cei doi s-au înțeles amiabil, fără a mai ajunge în fața instanței. Cu toate acestea, tânărul, care a fost reintrodus recent în circuit, a spus într-o emisiune că se simte dezamăgit că a fost învinuit după o victorie, transmite BBC.

În septembrie 2022, Hans Niemann l-a învins la șah pe norvegianul de 32 Magnus Carlsen, în cadrul Cupei Sinquefield din St. Louis, Missouri. Ulterior, Niemann a fost acuzat de Carlsen că a trișat - o declarație pe care acesta a considerat-o defăimătoare și care a declanșat o imensă dispută juridică, care s-a soluționat luna trecută, când cei doi au ajuns în cele din urmă la o înțelegere, Niemann renunțând să mai ceară daune de 100 de milioane de dolari.

Niemann a vorbit la Piers Morgan Uncensored despre mediatizarea persoanei sale de când a fost acuzat că a trișat.

"Este foarte dezamăgitor să fii acuzat că ai trișat după o victorie. Dar aceste lucruri se întâmplă și am reușit să învăț multe în acea perioadă, iar asta m-a învățat o mulțime de lecții foarte importante despre viață și șah", a mai precizat acesta.

Niemann i-a mai spus lui Morgan că, în opinia sa, ultimul an i-a "întărit determinarea", jucătorul insistând în fața gazdei că nu a trișat în acel meci.

Cu toate acestea, Morgan a continuat și l-a întrebat: "Pentru a fi clar, în ceea ce privește acuzația specifică - ați folosit vreodată mărgele anale în timp ce jucați șah?".

Tânărul de 20 de ani a răspuns: "Ei bine, curiozitatea ta este puțin îngrijorătoare, știi - poate că te interesează personal, dar pot să-ți spun că nu. În mod categoric, nu, bineînțeles că nu".

Platforma online Chess.com a fost, de asemenea, dată în judecată de Niemann. Platforma a publicat anul trecut un raport în care se precizează că șahistul din SUA a trișat în peste 100 de partide de șah online.

Niemann a recunoscut că a trișat de două ori în meciuri online pe Chess.com, pe când avea 12 și 16 ani, dar a negat că a făcut acest lucru în Cupa Sinquefield sau în vreun meci jucat în persoană.

El a intentat apoi un proces pentru defăimare în octombrie 2022 împotriva lui Carlsen, a Chess.com și a lui Hikaru Nakamura, un mare maestru american pe care Niemann l-a acuzat că "a amplificat și a încercat să întărească acuzațiile false ale lui Carlsen".

Un judecător a declarat procesul nul, iar părțile au trebuit să medieze situația în privat.

Luna trecută, Chess.com a precizat că "nu s-a găsit nicio dovadă determinantă că acesta a trișat în vreun meci în persoană".

Carlsen, în vârstă de 32 de ani, a declarat că a luat la cunoștință și a înțeles raportul prezentat de Chess.com, "inclusiv afirmația că nu există dovezi determinante" privind comiterea de greșeli de către rivalul său.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri