Maxime de 40 de grade Celsius în aprilie, Europa se pregătește pentru valuri de căldură record. Antonescu: E aproape ireversibil

Data actualizării: Data publicării:
oameni sufera de caldura pe strada
Valuri de căldură record în Europa, în Spania sunt până la 40 de grade Celsius. FOTO: Profimedia Images

Zeci de milioane de oameni vor suferi în următorii ani din cauza valurilor de căldură extremă. Cercetătorii de la o universitate britanică au identificat regiunile cele mai afectate. Problemele provocate de creșterea temperaturilor vor fi agravate de sistemele de sănătate slab dezvoltate și insuficiente. Europa se confruntă deja cu valuri de căldură record. În sudul Spaniei sunt așteptate zilele acestea temperaturi de până la 40 de grade Celsius, normale pentru luna iulie. Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteo extreme, a declarat la Digi24 că în România, cea mai afectată va fi regiunea de sud.

"Valurile de căldură sunt tot mai intense, tot mai lungi. Sunt aproape ireversibile. Va trebui să ne adaptăm acestor noi realități", a declarat la Digi24 Bogdan Antonescu.

Potrivit acestuia, ne așteptăm la perioade cu secetă extinsă și perioade cu precipitații mai intense. "E schimbată distribuția zonelor cu secetă și a zonelor cu precipitații extreme", a adăugat Antonescu.

El a spus că părțile cele mai afectate sunt America Centrală, China și Europa – în special regiunile sudice și centrale.

"În Europa, în România, ne vom aștepta la temperaturi record.

În sudul și sud-vestul României observăm frecvent valuri de căldură, care sunt acum exacerbate, cu durată mai mare", a explicat Antonescu.

Până la 40 de grade Celsius în Spania

Spania se confruntă cu un val de căldură neobișnuit pentru această perioadă a anului. În sudul țării sunt așteptate zilele acestea temperaturi de până la 40 de grade Celsius, normale pentru luna iulie.

Un val de aer cald care vine din Africa aduce temperaturi caniculare în Spania încă din luna aprilie. La Madrid, exemplu, oamenii au resimțit o temperatură de 34 de grade Celsius. Pentru unii turiști a fost o adevărată surpriză, una deloc pe placul lor.

Turist din Italia: "Pentru noi, această căldură este greu de suportat, este atât de cald. În Italia acum este frig, foarte frig și plouă. Este foarte cald, mor, aproape leșin."

Căldura din Madrid îi împinge pe oameni să caute refugiu la terase, în parcuri și să consume băuturi cât mai reci sau înghețată pentru a se răcori un pic.

Turistă din Marea Britanie: "Multe băuturi, multe lichide, multă umbră și pur și simplu ne plimbăm pe partea umbrită a străzii. Nu este ceva cu care suntem obișnuiți, dar ne vom bucura cât timp vom fi aici."

Mai greu este pentru muncitorii care își desfășoară activitatea sub soarele arzător.

Muncitor: "Hainele pe care le purtăm sunt toate din plastic. Nu avem nimic care să ne ajute să nu mai transpiram, nu avem nimic."

Autoritățile din regiunea Madrid au decis să modifice programul școlilor, să introducă mai multe metrouri în circulație și să deschidă piscinele publice cu o lună mai devreme din cauza căldurii. Temperaturi crescute sunt așteptate în mai multe zone din statul iberic, mai ales în sud. Căldura neobișnuită pentru luna aprilie crește pericolul declanșării incendiilor de vegetație, mai devreme decât se așteptau oficialii.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri