Mike Pompeo vine în ultima vizită oficială în Europa. După patru ani de discordie, administrația Trump „reafirmă sprijinul pentru NATO”

Data publicării:
Mike Pompeo secretar de stat sua
Mike Pompeo Foto: Guliver/Getty Images

Mike Pompeo, șeful diplomației americane, vine miercuri și joi în Europa, cel mai probabil ultima sa vizită în această calitate. Pompeo se va întâlni cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg și cu ministrul belgian de Externe, Sophie Wilmes, conform unui comunicat al Departamentului de Stat.

Potrivit comunicatului, Mike Pompeo va reafirma „sprijinul neabătut al Statelor Unite față de NATO”, dar și față de parteneriatol SUA-Belgia.

„Secretarul Pompeo va evidenţia importanţa durabilă a parteneriatului transatlantic, va promova succesul actual în protejarea comunităţii transatlantice şi adaptarea la noile provocări de securitate, şi va reafirma tăria relaţiei bilaterale dintre Statele Unite şi Belgia”.

Administrația Trump a fost extrem de critică la adresa aliaților NATO pe parcursul tuturor celor 4 ani de mandat. Statele europene au fost criticate constant pentru faptul că nu contribuie cu suficienți bani în sprijinul Alianței, iar Statele Unite trebuie să susțină securitatea Europei cu propriile fonduri. 

Tot în acest sens, Donald Trump a fost primul președinte care a pus sub semnul întrebării clauza de apărare colectivă a alianței, iar anunțul său de retragere unilaterală a trupelor armatei SUA din Germania a provocat îngrijorare pe continent.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri