"Moarte spionilor". Rusia ar fi reactivat o agenție de contrainformații fondată de Stalin

Data publicării:
Harry Truman, Joseph Stalin, Winston Churchill, historical,
Stalin, Truman și Churchill, la Conferința de la Potsdam. Foto: Profimedia Images

Rusia ar fi reînființat o agenție sovietică de contrainformații fondată de Iosif Stalin în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, transmite Ministerul Apărării din Marea Britanie, potrivit SkyNews. Agenția, care se numea SMERSH, o abreviere a expresiei rusești «moarte spionilor», a funcționat în perioada 1941-1946.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

În Occident, agenția a devenit cunoscută prin intermediul unei versiuni fictive din romanele cu James Bond ale lui Ian Fleming. Potrivit Ministerului britanic Apărării, politicienii ruși au afirmat că acesta era în curs de reformare la finele anului trecut.

În prezent, o imagine din surse deschise a arătat "agenți care, aparent, poartă petice de uniformă SMERSH".

Nu este clar dacă acest lucru indică faptul că Kremlinul ar dispune de noi capacități în domeniul contrainformațiilor sau dacă este vorba doar de o strategie de branding, a precizat Ministerul Apărării.

"Cu toate acestea, oferă un alt exemplu al modului în care autoritățile rusești au configurat în mod conștient conflictul dintre Rusia și Ucraina în spiritul celui de-al Doilea Război Mondial cu un accent puternic pe așa-zisa infiltrare a amenințărilor externe în țară", a mai precizat Ministerul britanic al Apărării.

 

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri