Gazprom: Moldovagaz nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale. Așteptăm „în mod excepțional” până la 1 septembrie să facă plata

Data publicării:
flacara de aragaz deasupra careia e sigla gazprom
Foto: Profimedia Images

Gazprom a fost de acord „în mod excepțional” să aștepte până la 1 septembrie plata în avans pe care Republica Moldova trebuia să o facă pentru 50 la sută din livrările de gaz din luna august, a anunțat luni compania rusă într-un comunicat citat de Interfax.

„Moldovagaz nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale față de Gazprom de a achita un avans pentru livrările de gaze din august 2022. În acest sens, Moldovagaz s-a adresat la Gazprom cu solicitarea de a amâna plata până la 1 septembrie 2022. Gazprom a decis să accepte în mod excepțional această solicitare”, precizează Gazprom într-un comunicat.

Potrivit termenilor contractului dintre cele două părți, până la data de 20 a fiecărei luni, Moldovagaz este obligată să achite integral costul gazelor naturale consumate în luna precedentă și 50% din costul gazelor contractate pentru luna curentă.

Moldovagaz a achitat Gazpromului datoria pentru furnizarea gazelor naturale în luna iulie, dar a anunțat că până la sfârșitul zilei de luni, 22 august, nu va putea achita și 50% din plata în avans pentru gazele naturale primite de la Gazprom în luna august și de aceea a solicitat o amânare a plății.

„Pentru a evita speculațiile, aș dori să precizez că astăzi Moldovagaz a plătit Gazpromului datoria pentru furnizarea gazelor naturale în iulie. Totodată, din motivele anunțate anterior, compania a fost nevoită să ceară furnizorului principal să amâne plata pentru luna august”, a anunțat președintele Moldovagaz, Vadim Ceban.

Prețul la gaze pentru consumatori a crescut în august, dar insuficient pentru acoperirea costurilor

Prețul la gaze naturale pentru consumatorii casnici din Republica Moldova a crescut din 4 august la 22,99 de lei pentru un metru cub, cu TVA inclus, potrivit unei decizii a Agenției Națională pentru Reglementare în Energetică. Vadim Ceban s-a arătat însă nemulțumit de decizia ANRE prin care a fost stabilit tariful de aproape 23 de lei pentru un metru cub de gaz. El susține că actualul preț nu acoperă multe din costurile întreprinderii și riscă să mărească deficitul până la 4 miliarde de lei, relatează agora.md.

Republica Moldova va cumpăra în luna august gaze la un preţ de 1.458,5 de dolari pe mia de metri cubi, anunțase  Vadim Ceban. De aceea, oficialul Moldovagaz a solicitat Gazprom amânarea plății în avans pentru luna august și a cerut Comisiei pentru Situații Excepționale o amânare a plății TVA la gazele naturale pentru perioada aprilie - august inclusiv, ceea ce a și obținut.

Autoritățile de la Chișinău fac scenarii inclusiv pentru o sistare a livrărilor Gazprom

Republica Moldova cumpără gaze de la Gazprom în baza unui contract încheiat anul trecut. Preţul fluctuează lunar şi este calculat din preţul spot la gaze şi petrol, în funcţie de sezon. Or, preţurile spot au crescut considerabil în acest an.

Autorităţile de la Chișinău susţin însă că există suficiente rezerve financiare pentru a putea face faţă unor situaţii extreme, inclusiv sistarea totală a livrărilor de gaze ruseşti și dau asigurări că populația nu va rămâne fără căldură la iarnă. De asemenea, există şi surse alternative de procurare a gazelor naturale, dădea asigurări, la începutul lunii august, vicepremierul Andrei Spînu.

El a spus că autorităţile de la Chişinău iau în calcul trei scenarii: reducerea livrărilor rusești în proporţie de 35%, de 50% sau sistarea integrală a gazelor naturale din Federaţia Rusă.

În prezent, Republica Moldova are în stocuri 25 de milioane de metri cubi de gaze naturale.

Potrivit vicepremierului Andrei Spînu, o bună alternativă la gazele naturale o reprezintă păcura, care ar putea fi livrată de România. Estimările arată că Republica Moldova ar avea nevoie de 216.000 de tone de păcură pentru perioada octombrie 2022-aprilie 2023.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri