Benjamin Netanyahu spune că alianța formată împotriva sa este „rezultatul celei mai mari fraude electorale din istoria democrației”

Data actualizării: Data publicării:
Benjamin Netanyahu cu brațele deschise, în timpul unui discurs la o tribună
Benjamin Netanyahu. Foto: Profimedia Images

Prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, a făcut, duminică, noi acuzații la adresa probabilului său succesor, Naftali Bennett, într-o nouă încercare de a „desface” coaliția formată de partidele de opoziție în Israel. Netanyahu își acuză rivalul de „fățărnicie” și spune că noua coaliție este rezultatul „celei mai mari fraude electorale din istoria democrației”, conform Reuters.

Prim-ministrul israelian în exercițiu a făcut această acuzație într-un moment în care șeful securității interne din țară avertizează cu privire la posibilitatea violențelor politice într-un context politic extrem de volatil.

Netanyahu și-a centrat acuzațiile pe o promisiune de campanie a rivalului și posibilului său succesor, Naftali Bennett, care s-a angajat să nu guverneze cu nicio formațiune de stângă sau arabă.

Miercuri, însă, Yair Lapid și Bennett au anunțat că au ajuns la un acord pentru formarea unui guvern cu premier prin rotație, urmând ca Bennett să devină premier primul, până în 2023, după care să fie înlocuit de Lapid.

Până acum nu a fost stabilită data votului de încredere în parlament, însă este așteptat ca noul guvern să intre în funcție în 14 iunie.

„Suntem martori la cea mai mare fraudă electorală din istoria țării și, în opinia mea, din istoria oricărei democrații. De aceea oamenii se simt păcăliți, pe bună dreptate”, a spus Netanyahu.

Observatorii au notat deja că Netanyahu, care nu a reușit să formeze un nou guvern, anterior, în ciuda faptului că partidul său, Likud, a obținut cele mai multe locuri în Knesset, va încerca să oprească, prin diverse mijloace, votarea noului guvern.

Coaliția care ar urma să îi încheie domnia lui Netanyahu include și un partid arab

Vestea formării noii coaliții a venit miercuri noapte, după ce Yair Lapid, liderul partidului centrist Yesh Atid l-a anunțat pe președintele țării că un acord între cele opt partid a fost obținut. 

Partidele care formează coaliția reprezintă întregul spectru al politicii israeliene, iar ea va include, în premieră, un partid arab. Membrii coaliției sunt

  • Partidul Albastru și Alb, condus de Benny Gantz, actualul ministru al Apărării

  • Israel Beiteinu (de centru-dreapta spre dreapta naționalistă)

  • Partidul Muncii (stânga)

  • Partidul Noua Speranță (centru-dreapta spre dreapta)

  • Meretz (stânga)

  • Raam (partidul arabilor israelieni)

  • Yamina (dreapta, naționalist)

  • Yesh Atid (centru)

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri