Nouă moarte misterioasă în Mexic. Primul magistrat LGBT al țării și partenerul său au fost găsiți morți în casă

Data publicării:
oameni cu poze și lumânări pe asfalt la un priveghi public în mexico city
Un eveniment în memoria lui Baena a fost organizat de alți activiști LGBT în capitala Mexico City. Foto: Profimedia Images

Primul magistrat din comunitatea LGBT din Mexic, cunoscut și ca activist al drepturilor minorităților sexuale din această țară, a fost găsit mort în casă, alături de partenerul său, relatează BBC. Ministra securității, Rosa Icela Rodriguez, a declarat că „este neclar dacă a fost vorba de crimă sau de... vreun fel de accident”.

Corpul fără viață al lui Jesus Ociel Baena a fost găsit alături de cel al unei alte persoane. Presa locală a identificat celălalt cadavru ca fiind al partenerului de viață al lui Ociel Baena.

Conform unui mesaj transmis de procuratura mexicană, nu au existat semne că o a treia persoană ar fi intrat în casă. Autoritățile au mai spus și că un obiect ascuțit a fost descoperit la cercetările preliminare, ceea ce ar indica faptul că a fost vorba de „un incident de probleme personale”.

Organizația Letra S pentru drepturile comunității LGBT a îndemnat autoritățile locale să investigheze decesele cu interes și fără prejudecăți. Conform directorului organizației, Alejandro Brito, Baena ar fi primit frecvent „mesaje de ură și amenințări cu violențe sau cu moartea”.

Jesus Ociel Baena, în vârstă de 38 de ani, devenise magistrat la curtea electorală din Aguascalientes în octombrie 2022 și a fost prima persoană non-binară din America Latină care a obținut o astfel de funcție. În iunie, Baena a devenit și prima persoană care a obținut un pașaport neutru de gen.

„Sunt o persoană non-binară, nu sunt interesat să mă văd pe mine ca femeie sau ca bărbat. Aceasta este o identitate pentru mine, a mea, nu pentru altcineva”, a scris Baena într-o postare pe Twitter.

Un eveniment în memoria lui Baena a fost organizat de alți activiști LGBT în capitala Mexico City.

„Suntem moștenitorii unei lupte pe care Ociel a moștenit-o de la noi. Nu trebuie să lăsăm moartea lui să fie în zadar și trebuie să ducem mai departea moștenirea pe care ne-a lăsat-o”, a spus unul dintre cei prezenți.

Fostul președinte al Curții Supreme din Mexic, Arturo Zaldivar, a scris pe rețelele sociale că regretă profund moartea magistratului.

„Am pierdut o voce puternică pentru egalitate și drepturile comunității LGBT”, a spus el.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri