„Nu vreau să vă sperii”. Șeful de personal al președintelui Mexicului, declarații alarmante despre clanurile criminale

Data publicării:
police

Alfonso Romo, care va ocupa funcția de șef de personal în administrația prezidențială a lui Andres Manuel Lopez Obrador (abreviat AMLO), spune că Mexicul este sufocat de o „insecuritate cronică”.

Presidential Elections Held In Mexico
AMLO. Foto: Guliver/Getty Images

La ora actuală, peste 40% din teritoriul Mexicului este captiv în violența crimei organizate, a declarat Romo la un summit al mediului de afaceri ogranizat în Mexico City, relatează The Guardian.

„Veracruz este paralizat. Tamaulipas, paralizat. Michoacan, paralizat. Guerrero, paralizat”, a precizat oficialul, referindu-se la patru dintre cele mai violente state mexicane.

„Nu voi continua, nu vreau să vă sperii”, a adăugat Alfonso Romo.

Lupta împotriva clanurilor criminale din Mexic a fost elementul cheie pe care s-a bazat campania prezidențială a lui AMLO. Promisiunea că va „pacifica” țara i-a adus 30 de milioane de voturi.

Din 2006, criminalitatea din Mexic a dus la moartea a nu mai puțin de 200.000 de oameni.

„Situația în care ne aflăm nu s-a întâmplat peste noapte. Și, ca urmare, nu va putea fi rezolvată peste noapte”, a subliniat Romo, adăugând că până în 2024, sub președinția lui AMLO, Mexicul va deveni o „țară cu pace și liniște”.

Andres Manuel Lopez Obrador, a obţinut împreună cu aliaţii săi o majoritate absolută în Congres, indică rezultatele publicate marţi de Institutul naţional electoral mexican (INE), potrivit AFP, transmite Agerpres.

Dintre cele 500 de mandate în Adunarea Deputaţilor (camera inferioară a parlamentului mexican), partidul lui Lopez Obrador, Mişcarea de Regenerare Naţională (Morena), şi aliaţii săi, formaţiunile Partidul Muncii şi Întâlnirea Socială, au obţinut 307. În Senat, cele trei partide vor deţine 69 dintre cele 128 de mandate, conform estimărilor INE.

Rezultatele sunt deocamdată preliminare, întrucât 200 de mandate de deputat şi 32 de senator, repartizate în funcţie de rezultatele la nivel naţional obţinute de partide, urmează să fie validate de Tribunalul electoral.

Este pentru prima dată după 1994 când un preşedinte al Mexicului va beneficia de o majoritate absolută în cele două camere ale Congresului mexican.

Partidul Revoluţionar Instituţional (PRI), aflat până acum la putere la Ciudad de Mexico, a obţinut doar 62 de locuri în Adunarea Deputaţilor (faţă de 241 în legislatura precedentă) şi 21 în Senat (comparativ cu 61 până în prezent).

A doua forţă politică din Mexic rămâne Partidul Acţiunii Naţionale (PAN, conservator). PAN şi aliaţii săi - Partidul Revoluţiei Democratice şi Mişcarea Cetăţenilor - vor avea 131 de deputaţi şi 38 de senatori în noul parlament.

Andres Manuel Lopez Obrador a câştigat alegerile prezidenţiale cu 53,19% din voturi, cu mult în faţa lui Ricardo Anaya (PAN), care a obţinut 22,27% din sufragii, şi a lui José Antonio Meade (PRI), votat de 16,40% dintre alegători. Candidatul independent Jaime Rodriguez Calderon a primit 5,23% din voturi. 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Motivul pentru care Dinu Maxer s-a supărat supărat pe Smiley și Damian Drăghici: "Mă deranjează!”
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...