O bombă uriașă "Tallboy", aflată sub apă de 75 de ani, urmează să fie detonată în premieră mondială

Data actualizării: Data publicării:
Bomba Tallboy
Sursa foto: Devon S A (Flt Lt), Royal Air Force official photographer / Wikipedia

O bombă de 5,4 tone, denumită "Tallboy", lansată în 1945 de armata britanică asupra teritoriului care aparținea atunci Germaniei naziste, urmează să fie dezamorsată și extrasă din portul orașului polonez Swinoujsci, informează Deutsche Welle.

Bomba a fost lansată de aviația britanică și a rămas ascunsă pe fundul apei până anul trecut, când a fost descoperită de muncitorii care drenau un canal din apropiere.

"Doar vârful iese din pământ", a declarat Grzegorz Lewandowski, purtător de cuvânt al Marinei poloneze. "Este o premieră mondială. Nimeni nu a dezamorsat o bombă Tallboy atât de bine conservată, aflată sub apă".

Operațiunea de a extrage și dezamorsa bomba, aflată la 12 metri sub apă, va dura aproximativ 5 zile. Peste 750 de locuitori din zonă au fost evacuați, iar traficul maritim restricționat.

Lewandowski a spus că scafandrii urmează să petreacă 2 zile săpând în jurul bombei, pentru a putea fi extrasă în siguranță din nisip.

"Este o operațiune foarte delicată... Cea mai mică vibrație poate detona bomba", a spus el.

Ulterior, echipa de geniști va folosi o tehnică numită deflagrație: un dispozitiv controlat de la distanță va arde încărcătura explozibilă fără să producă detonarea. Lewandowski a declarat că o explozie controlată este exclusă, întrucât ar putea distruge un pod aflat la 500 de metri depărtare.

Bomba Tallboy, una dintre cele mai puternice folosite în Al Doilea Război Mondial, are aproximativ 6 metri lungime și conține 2,4 tone de explozibil, echivalentul a 3,6 tone de trinitrotoluen (TNT).

Swinoujscie se află la granița germană și a găzduit una dintre cele mai importante baze ale naziștilor de la Marea Baltică în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri