Video O spirală luminoasă a fost filmată pe cerul nopții, în Hawaii. Cum cred specialiștii că s-a format

Data publicării:
Spirala pe cer deasupra insulei Hawaii.
Spirala a fost observată pe 18 ianuarie de observatorul astronomic din Mauna Kea, Hawaii. Foto: Twitter/Subaru Telescope

O spirală luminoasă a fost filmată pe cerul nopții de observatorul astronomic din Mauna Kea, Hawaii, pe 18 ianuarie, iar specialiștii cred că fenomenul are legătură cu lansarea unui satelit de către compania SpaceX, scrie BBC.

SpaceX a lansat un nou satelit GPS pe 18 ianuarie, în regiunea în care a fost observat fenomenul de către telescopul japonez Subaru.

Scott Tilley, un astronom care monitorizează sateliții artificiali, spune că spirala ar fost observată exact în poziția în care a doua treaptă a rachetei Falcon 9, folosită pentru lansarea satelitului, s-a activat.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

"Treapta superioară probabil că se învârtea pentru a-și stabiliza orientarea de zbor și de aici spirala. Astfel de spirale au mai fost observate la lansarea rachetelor Falcon 9", au precizat şi specialiştii de la spaceweather.com, un site specializat în explorarea spaţială.

Rachetele de tip Falcon 9 sunt cunoscute pentru formele bizare pe care le lasă pe cer în momentul lansării.

Acestea sunt rezultatul gazului expulzat la presiuni mai mari decât atmosfera înconjurătoare.

SpaceX a efectuat cinci lansări în spaţiu, în primele trei săptămâni ale anului.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri