Oficiali turci: Aderarea Finlandei la NATO ar putea fi ratificată în luna aprilie

Data publicării:
Recep Erdogan, preşedintele Turciei, notează ceva pe o hârtie în timpul unui summit NATO din Madrid, pe 22 iunie 2022.
Foto: Profimedia Images

Doi oficiali turci, care au vorbit sub condiţia anonimatului, au declarat că aderarea Finlandei la NATO ar putea fi ratificată de parlamentul de la Ankara în luna aprilie, înainte ca instituţia să se închidă în vederea alegerilor legislative şi prezidenţiale care au loc la 14 mai, scrie Reuters, citat de Agerpres.

Parlamentul turc foarte probabil va ratifica aderarea Finlandei la NATO înainte să se închidă la jumătatea lui aprilie pentru alegeri, au spus oficialii pentru Reuters.

Turcia, a cărei undă verde este esenţială în calitate de membră NATO, a refuzat până acum să ratifice candidaturile Suediei şi Finlandei.

Reproşurile Ankarei, care se referă în special la militanţii kurzi care trăiesc în cele două ţări, vizează în principal Suedia, acuzată de pasivitate faţă de Partidul Muncitorilor din Kurdistan.

În contextul prelungirii negocierilor între Suedia şi Turcia, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a vorbit pentru prima dată, la jumătatea lui februarie, despre posibilitatea unei aderări separate a celor două ţări.

Prim-ministrul suedez Ulf Kristersson a recunoscut marţi că probabilitatea ca Finlanda să intre în NATO înainte de Suedia a crescut în ultimele săptămâni, păstrându-şi totuşi speranţa de a încheia rapid aderarea ţării sale după alegerile din Turcia.

Joi, preşedintele Finlandei, Sauli Niinisto, va ajunge în Turcia însoţit de ministrul de externe Pekka Haavisto. Cei doi se vor deplasa mai întâi în zona sinistrată în urma seismelor de luna trecută din sud-estul Turciei, iar apoi vor avea o întrevedere cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Turcia şi Ungaria au rămas singurele state NATO ale căror parlamente nu au ratificat încă aderarea Suediei şi Finlandei la NATO.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri