Oligarhul Mihail Fridman se plânge că nu poate trăi cu 2.500 de lire sterline pe lună: "Nu pot să scot pe nimeni la restaurant"

Data actualizării: Data publicării:
mihail fridman
Mihail Fridman. Foto: Profimedia Images

Oligarhul rus Mihail Fridman, care a fost sancționat de guvernul britanic și UE, a declarat pentru ziarul spaniol El Pais că nu poate merge nicăieri din cauza acestor sancțiuni. Are conturile și cardurile de credit blocate și susține că cei 2.500 de lire sterline pe lună care i-ar fi alocați sunt insuficienți pentru stilul de viață cu care era obișnuit.

Oligarhul, care locuiește la Londra, susține că trăiește „practic în arest la domiciliu” din cauza sancțiunilor impuse, scrie marți ziarul spaniol El Pais .

Fridman este unul dintre cei mai bogați oligarhi ruși. Înainte de război și sancțiuni, averea lui valora aproximativ 14 miliarde de dolari. Acum valorează aproximativ 10 miliarde de dolari.

Când Marea Britanie a urmat măsurile UE și l-a sancționat pe Fridman în 15 martie, ultimul său card bancar funcțional din Regatul Unit a fost blocat. Acum, el spune că trebuie să trăiască cu 2.500 de lire sterline pe lună. Oligarhul a spus pentru Insider că acești bani ar trebui să îi ajungă ca să își cumpere mâncare sau ca să meargă cu taxiul. Fridman a susținut pentru El Pais că este o sumă foarte mică „dacă te uiți la costul vieții la Londra” și că nu este sigur că va fi suficientă „pentru a trăi o viață normală, fără excese”.

"Nici măcar nu pot să scot pe nimeni la restaurant. Trebuie să mănânc acasă și sunt practic în arest la domiciliu", a declarat el pentru presa spaniolă. 

Totodată, el a afirmat că nu știe dacă va putea păstra proprietatea cumpărată în 2016 cu 65 de milioane de lire sterline (85 de milioane de dolari). „Nu este clar dacă voi putea continua să locuiesc la Londra sau dacă voi fi forțat să plec, ceea ce nu vreau din multe motive”, a spus el.

De asemenea, oligarhul s-a declarat intrigat de măsurile luate cu privire la el de la începutul războiului din Ucraina.

„Sunt la Londra de opt ani, am investit miliarde de dolari în Marea Britanie și în alte țări europene, iar reacția acum este că ei îmi iau totul și mă dau afară”, a spus Fridman pentru El Pais.

Totodată, el a afirmat că sancțiunile care îi vizează pe oamenii de afaceri ruși sunt nedrepte și fără sens, deoarece majoritatea și-au construit afacerile cu efort și pregătire profesională. În interviul pentru presa spaniolă, oligarhul a evitat să pronunțe cuvântul război, folosind în schimb termeni precum „dezastru” sau „ce se întâmplă”.

„Lucrurile nu vor merge mai bine pentru Occident dacă îi va forța pe mulți antreprenori geniali să meargă în Rusia, în loc să-i integreze mai mult și să încerce să-i determine să ia atitudine, chiar dacă este evident că afacerile private au influență zero asupra lui Putin”, a spus el, pentru El Pais.

Mihail Friedman are 57 de ani, s-a născut în Uniunea Sovietică, dar pe teritoriul Ucrainei de azi, în orașul Liov. Are dublă cetățenie, rusă și israeliană.

Este un oligarh vechi, din primul val de îmbogățiți de după destrămarea Uniunii Sovietice, făcând avere în sectorul bancar și energetic înainte ca Putin să ajungă la putere.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri