ONU: 1,5 milioane de refugiați au părăsit Ucraina în 10 zile, cea mai rapidă creştere de după cel de-al Doilea Război Mondial

Data publicării:
Russia Ukraine War, refugees in Siret, Romania - 02 Mar 2022
Refugiați ucraineni la vama Siret. Foto: Profimedia Images

Numărul persoanelor care au fugit din calea războiului din Ucraina a depăşit pragul de 1,5 milioane, devenind criza refugiaţilor cu cea mai rapidă creştere de după cel de-al Doilea Război Mondial, a anunțat duminică ONU. Duminică are loc o nouă încercare de evacuare a civililor din orașul-port Mariupol, în cadrul unui acord de încetare parțială a focului. 

„Peste 1,5 milioane de refugiaţi din Ucraina au trecut în ţările vecine în zece zile. Aceasta este criza refugiaţilor cu cea mai rapidă creştere în Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial”, a scris Înaltul Comisar pentru Refugiaţi, Filippo Grandi, pe Twitter.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Într-o decizie fără precedent, miniştrii de interne din Uniunea Europeană au convenit să adopte măsuri de urgenţă pentru a acorda protecţie imediată persoanelor care fug de războiul din Ucraina.

Ucrainenii care ajung în UE sunt protejaţi iniţial timp de un an, dar aceasta poate fi prelungită cu încă doi ani în total.

Ministrul german de interne, Nancy Faeser, a calificat drept „istorică” actuala cooperare europeană în ceea ce priveşte ajutorul acordat refugiaţilor din criza ucraineană.

Ea a declarat că ţara sa va primi refugiaţi din Ucraina, indiferent de naţionalitatea acestora.

„Vrem să salvăm vieţi. Acest lucru nu depinde de paşaport”, a declarat Faeser pentru tabloidul german Bild am Sonntag în declaraţii publicate duminică şi preluate de DPA, potrivit Agerpres.

„Marea majoritate a celor care au fugit sunt cetăţeni ucraineni. Persoane din alte ţări care aveau deja un drept de şedere permanentă în Ucraina aduc acest statut cu ei”, a explicat Faeser. „Nici ei nu trebuie să treacă printr-o procedură complexă de azil”.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri