"Oprim orașul". Activiștii pentru climă s-au așezat pe jos pe străzi și au blocat Berlinul

Data publicării:
oameni pe jos pe strada in berlin
Activişti pentru climă din gruparea "Letzte Generation" ("Ultima Generaţie") au blocat circulaţia pe mai multe străzi din Berlin. FOTO: Profimedia Images

Activişti pentru climă din gruparea "Letzte Generation" ("Ultima Generaţie") au blocat luni circulaţia pe mai multe străzi din Berlin pentru a protesta față de politica climatică a guvernului condus de Olaf Scholz.

"Noi, Ultima Generaţie, blocăm astăzi Berlinul în 20 de locuri. Oprim oraşul pentru ca guvernul să se mişte", a declarat Raphael Thelen, un activist al mişcării, într-un videoclip postat pe Twitter.

Un purtător de cuvânt al poliţiei din Berlin a afirmat că acţiuni de protest au loc în 33 de locuri din capitala Germaniei, în special pe şoseaua de centură unde activiştii, ca de obicei, s-au așezat asfalt.

Forţele de ordine încercau să îndepărteze manifestanţii, îmbrăcaţi de cele mai multe ori în veste portocalii şi care, în grupuri mici de două sau de trei persoane, stăteau aşezaţi pe drum cu picioarele încrucişate şi cu mâinile goale lipite de asfalt.

"Este relativ simplu să reducă emisiile. Cei mai bogaţi 10% consumă în Germania la fel de multă energie ca 50% din cei mai săraci", a precizat Raphael Thelen.

Preşedinta grupului parlamentar al Verzilor, Britta Hasselmann, şi-a exprimat îndoiala cu privire la utilitatea acţiunilor de blocare a circulaţiei în Berlin. Astfel de acţiuni "nu sunt productive", a declarat ea pentru postul public ARD, pentru a mobiliza societatea în jurul protecţiei mediului.

Gruparea "Ultima Generaţie" a atras atenţia în ultimele luni prin numeroase acţiuni de nesupunere civică, prin blocarea unor drumuri importante sau aruncând diferite substanţe pe tablouri în muzee.

Sute de proceduri judiciare sunt în curs pentru aceste acţiuni considerate tulburări ale ordinii publice.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri