Papa Francisc: Războiul este „un ultragiu adus lui Dumnezeu”, pacea „nu este niciodată o pace armată”

Data actualizării: Data publicării:
Papa Francisc și copii ucraineni refugiați
Papa Francisc a dăruit ouă de ciocolată copiilor ucraineni refugiați la Vatican. Foto: Profimedia Images

Papa Francisc a afirmat miercuri că războiul din Ucraina, asemeni altor conflicte, „reprezintă un ultragiu adus lui Dumnezeu, o trădare blasfemiatoare faţă de Domnul” nostru, în cadrul Audienţei generale desfăşurate în Sala Paul al VI-lea.

Suveranul pontif a abordat din nou tema războiului şi a precizat că acesta este „întotdeauna o acţiune a omului care conduce la idolatria puterii”.

Deşi papa nu a făcut de data aceasta un apel la încetarea conflictului militar din Ucraina, el a reflectat asupra războaielor şi „tentaţiei unei păci false, bazate pe putere, care conduce la ură şi la trădare faţă de Dumnezeu”, scrie EFE, potrivit Agerpres.

Suveranul pontif a citat cartea scriitorului rus Fiodor Dostoievski, „Legenda Marelui Inchizitor”, pe care a definit-o ca mereu actuală pentru că reprezintă logica lumească.

El a respins totodată ideea „unei păci armate”. „Pacea lui Iisus nu-i domină pe ceilalţi, nu este niciodată o pace armată, niciodată!”, a spus papa la încheierea audienţei.

Sfântul părinte le-a cerut credincioşilor ca în aceste zile să se aplece în faţa Crucii pentru a cere „pacea din inimă şi pacea pentru omenire”.

El a reamintit de asemenea că anul acesta credincioşii polonezi vor sărbători Paştele „într-un mod special: alături de mulţi invitaţi ucraineni”.

„Paştele este o sărbătoare în familie, iar voi, prin faptul că deschideţi casele voastre, aţi devenit familia lor. Deşi majoritatea dintre ei sărbătoresc Paştele o săptămână mai târziu, conform tradiţiei ortodoxe, este acum momentul să vă înălţaţi împreună ochii spre Cruce, să aşteptaţi reînvierea lui Hristos şi să vă rugaţi pentru pacea în Ucraina”, a subliniat papa.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri