Parlamentul European condamnă declarațiile „deschis rasiste” ale lui Viktor Orban

Data actualizării: Data publicării:
Viktor Orban
Viktor Orban, premierul Ungariei. Foto: Profimedia Images

Liderii de grupuri politice din Parlamentul European au condamnat, vineri, declarațiile „deschis rasiste” ale prim-ministrului ungar, Viktor Orban. Într-un comunicat, liderii europeni au subliniat că astfel de declarații sunt în contradicție directă cu valorile Uniunii Europene.

„Noi, liderii grupurilor politice ale Parlamentului European, condamnăm cu fermitate recentele declarații deschis rasiste ale prim-ministrului Orban. Astfel de afirmații inacceptabile, care constituie o încălcare a valorilor noastre, consacrate și în tratatele UE, nu au loc în societățile noastre.

De asemenea, regretăm profund persistența cu care sunt apărate aceste afirmații inacceptabile ale prim-ministrului Orban.

Rasismul și discriminarea, în toate formele lor, trebuie condamnate inechivoc și combătute la toate nivelurile.

Cerem Comisiei și Consiliului să condamne de urgență această afirmație în cei mai duri termeni. Reiterăm, de asemenea, că Parlamentul European cere Consiliului să facă recomandările sale Ungariei în cadrul procedurii din Articolul 7 al Tratatului Uniunii Europene, și să ia în vedere și noile evoluții privind statul de drept, democrația și drepturile fundamentale din Articolul 2.

Reamintim Consiliului că statele membre au obligația să acționeze unitar și să pună capăt tuturor atacurilor la valorile consacrate în articolul 2 al TUE și cerem acestuia ca problema să fie pusă pe ordinea de zi a următorului Consiliu.

Îndemnăm Comisia să trateze cu prioritate procedurile de infringement împotriva Ungariei ca urmare a încălcării regulilor UE care interzic rasismul și discriminarea și să folosească pe deplin instrumentele disponibile pentru a sancționa încălcările valorilor consacrate în Articolul 2.

Sautăm, de asemenea, decizia Comisiei de a declanșa sancțiunile pentru încălcarea statului de drept împotria Ungariei și așteptăm următorii pași.

Reiterăm apelul nostru la Comisie să se abțină de la aproba Planul Național de Redresare al Ungariei până la îndeplinirea criteriilor relevante.

Folosim această oportunitate și pentru a reitera că nu există loc pentru rasism, discriminare și discursul urii în societăților noastre. Cerem acțiuni suplimentare din partea guvernelor UE și de la nivelul Uniunii, inclusiv împotriva normalizării rasismului și xenofobiei și subliniem nevoia unui mecanism de responsabilizare și monitorizare pentru a ne asigura de aplicare efectivă a politicilor și legislației UE anti-rasism”, se arată în comunicatul Parlamentului European.

Viktor Orban a vorbit de „amestecarea raselor”

Premierul de extremă-dreapta al Ungariei, Viktor Orban, a atacat „amestecarea” raselor europene și non-europene într-un discurs care imediat a provocat indignarea partidelor de opoziție și a politicienilor europeni, săptămâna trecută, în România, la Băile Tușnad.

„Noi (n. red. - ungurii) nu suntem o rasă mixtă...și nu vrem să devenim o rasă mixtă”, a spus Orban sâmbătă. El a adăugat că țările unde europenii și non-europenii se amestecă „nu mai sunt națiuni”.

Orban a făcut aceste afirmații în timpul discursului anual din Băile Tușnad, unde a mai vehiculat anterior mari idei politice sau direcții ideologice. Acolo, în 2014, el a spus prima dată că vrea să construiască o „democrație iliberală” în Ungaria.

În acest an, Orban a ținut un discurs apocaliptic în care prezice declinul vestului și profețează „un deceniu de pericol, nesiguranță și război”. El a mai criticat dur sprijinul occidental militar pentru Ucraina, poziționându-se ca cel dintâi aliat al Moscovei din cadrul Uniunii Europene.

„Cu cât NATO dă mai multe arme moderne ucrainenilor, cu atât rușii vor împinge linia frontului înainte...Ceea ce facem este să prelungim războiul”, a spus Orban în timpul unui discurs de sâmbătă.

Ungaria este membră NATO, însă Orban a avut de multă vreme relații prietenoase cu Putin și a petrecut cinci ore în Moscova vorbind cu liderul rus în februarie, cu puțin timp înainte de invazie. Discursul vine la două zile după ce ministrul său de externe a făcut o vizită surpriză la Moscova pentru discuții și îl pune cu mult în afara consensului european privind războiul.

El a numit demografia, migrația și genul ca principalele câmpuri de luptă ale viitorului, în aceeași zi în care mii de oameni s-au adunat în Budapesta pentru parada anuală Pride din acest oraș.

Comisia Europeană a dat în judecată Ungaria din cauza unei legi recente împotriva LGBTQ+, care este o copie a legii privind „propaganda gay” din Rusia. Aceasta interzice persoanelor homosexuale de la a fi prezentate în materiale școlare sau în emisiuni televizate pentru minori.

Poziția lui Orban privind Ucraina l-a costat sprijinul unor aliați ideologici, în mod notabil partidul aflat la putere în Polonia „Lege și Dreptate”, care a criticat poziția sa echivocă privind războiul.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri