PE recunoaște oficial energia nucleară ca energie verde

Data publicării:
centrală nucleară panoramă
Foto cu caracter nuclear: Profimedia Images

Parlamentul European a decis, marţi, prin vot, să includă sectorul nuclear printre tehnologiile verzi care pot fi susținute în vederea asigurării competitivității și suveranității europene în fața Chinei și Statelor Unite, în condițiile în care blocul european încearcă să atingă obiectivul de emisii zero până în 2050.

Noua lege europeană stabileşte în 2030 obiectivul producerii pe teritoriul european a 40% dintre nevoile UE în sectoarele energiei verzi. Pe fond, acest text nu este crucial pentru industria nucleară - amplu reglementată la nivel naţional -, dar marchează o victorie politică şi simbolică importantă.

„Mă bucur că am putut integra domeniul nuclear la acelaşi nivel ca energiile regenerabile în tehnologiile nete zero. Toate aceste surse de producţie de energie sunt indispensabile decarbonizării economiei noastre”, a declarat eurodeputatul Christophe Grudler (Renew Europe).

Această propunere urmează să fie negociată între statele membre. Ele urmează să-şi adopte propria poziţie şi ar putea pleda în favoarea includerii domeniului nuclear între elementele-cheie ale tranziţiei energetice, alături de panourile solare, turbinele eoliene, bateriile sau pompele cu căldură.

UE urmează să ofere o susţinere la nivel de reglementări acestor industrii, în vederea atingerii neutralităţii emisiilor în 2050, dar şi în vederea construirii suveranităţii energetice europene.

Proiectul iniţial de „Regulament al unei industrii cu zero emisii” de gaze cu efect de seră - prezentat pe 16 martie - enumera energia nucleară printre mijloacele de decarbonizare a economiei - o primă victorie a Franţei şi altor aproximativ zece state membre ca Olanda, Suedia sau Polonia, care mizează pe această tehnologie.

Însă, în practică, erau vizate doar viitoare reactoare nucleare - de generaţia a patra - şi reactoare nucleare mici, modulare, aflate, de asemenea, în curs de dezvoltare. Esenţialul ajutoarelor era rezervat unei liste restrânse de surse - denumite „strategice” -, din care energia nucleară era exclusă.

Eurodeputaţii au lăsat statelor membre opțiunea de a alege tehnologiile cu „emisie zero” pe care vor să le favorizeze de pe o listă mai mare. Planul prevede atât o simplificare şi o accelerare a procedurilor şi acordării de permise tuturor unităţilor industriale, cât şi facilităţi de finanţare.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri