Peng Shuai, tenismena care l-a acuzat pe fostul vicepremier al Chinei că a agresat-o sexual, de negăsit. WTA cere Chinei o investigație

Data publicării:
Peng Shuai reacioneaza in timpul unui meci de tenis
Peng Shuai fostă campioană la dublu la Wimbledon și la Roland Garros, l-a acuzat pe fostul vicepremier Zhang Gaoli că a făcut presiuni asupra ei să facă sex,. Foto: Profimedia

Peng Shuai, una dintre cele mai cunoscute jucătoare de tenis din China, l-a acuzat pe fostul vicepremier Zhang Gaoli că a abuzat-o sexual timp de cel puțin 10 ani. După ce a publicat o scrisoare deschisă pe rețeaua socială Weibo, care a fost cenzurată în mai puțin de 30 de minute, Peng nu a mai fost văzută în public. Contul ei, care are peste jumătate de milion de urmăritori, este încă blocat, scrie CNN.

Asociaţia Jucătoarelor profesioniste de Tenis (WTA) a cerut duminică guvernului chinez să investigheze acuzațiile de agresiune sexuală făcute de Peng Shuai, insistând că aceasta ar trebui „auzită, nu cenzurată.”

Peng l-a acuzat pe fostul vicepremier Zhang Gaoli că a forțat-o să facă sex în casa lui în urmă cu trei ani, într-un mesaj publicat pe contul de Weibo, platforma similară Twitter din China. Postarea a fost ștearsă la 30 de minute de la publicare, cenzorii chinezi acționând rapid pentru a șterge orice mențiune a acuzației din mediul online.

Peng Shuai nu a mai fost văzută în public, neexistând alte informații despre locul în care se află. Contul ei Weibo, care are peste jumătate de milion de urmăritori, este încă blocat.

Duminică, președintele și CEO-ul WTA Steve Simon a declarat că acuzațiile lui Peng sunt „profund îngrijorătoare”, adăugând că acuzațiile trebuie investigate „pe deplin, echitabil, transparent și fără cenzură”.

„Peng Shuai și toate femeile merită să fie auzite, nu cenzurate”, a spus Simon. „Acuzația ei cu privire la comportamentul unui fost lider chinez care implică un atac sexual trebuie tratată cu cea mai mare seriozitate”.

Zhang, în vârstă de 75 de ani, a făcut parte din Comitetul permanent al Politiburo-ului, de șapte persoane, al Partidului Comunist - organul suprem de conducere - din 2012 până în 2017, în timpul primului mandat al liderului chinez Xi Jinping. S-a retras din funcția de vicepremier în 2018.

Mă simt ca un cadavru care merge”

În postarea concepută ca o scrisoare deschisă către Zhang, Peng susține că au avut o relație intermitentă care a durat cel puțin 10 ani. Peng spune că și-a deschis inima în fața lui Zhang, care acum are 75 de ani.

De ce a trebuit să te întorci la mine, să  duci la tine acasă și să mă forțezi să fac sex cu tine? Da, nu aveam nicio dovadă și pur și simplu era imposibil să adun dovezi", a scris ea.

Nu am cuvintsă spun cât de dezgustată am fost și de câte ori m-am întrebat dacă mai sunt om. Mă simt ca un cadavru care merge”, a continuat Peng.

În timp ce acuzațiile lui Peng făceau furori în mediul online, cenzura s-a pus la treabă cu o viteză și cu o ferocitate nemaivăzute în niciunul dintre cazurile anterioare #MeToo.

Postarea sportivei a fost ștearsă în mai puțin de 30 de minute. Capturile de ecran au circulat inițial pe scară largă pe rețelele sociale și în grupurile de chat private, dar în curând au fost cenzurate și ele, împreună cu alte postări care discutau cazul.

Contul verificat al lui Peng, care are peste jumătate de milion de fania rămas activ pe Weibo, dar a fost blocat de la căutări. Toate secțiunile de comentarii de sub postările ei anterioare au fost și ele blocate.

Ca semn al nivelului fără precedent de cenzură, chiar și o pagină de discuții despre tenis dpe a fost blocată pentru comentarii. Chiar și referințele ascunse la scandal au fost eliminate.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri