Povestea omului pe care Putin îl urăște: cine e „Zuckerberg de Rusia”

Data publicării:
durov

Pavel Valerievici Durov, cu întreg numele, este „Mark Zuckerberg de Rusia”. Din când în când ajunge subiect de știri. În restul timpului este creatorul celor mai populare produse IT ale Rusiei: VKontakte și Telegram – rețea socială și aplicație de mesagerie, scrie Playtech.ro.

Dacă Pavel Durov ar fi trăit în Silicon Valley, probabil că acum ar fi fost fondator de startup mediu spre mare. A trăit însă în Rusia unde a replicat conceptul de rețea socială. Mai târziu, a lansat aplicația de mesagerie excelentă pentru țara lui: Telegram. S-a remarcat prin protocolul de criptare a mesajelor. Asta l-a dus și la proces, pe care l-a pierdut, dar și la construirea propriei legende.

VKontakte, activă și în prezent, a devenit însă cea mai mare rețea socială rusească. În prezent, e controlată de Mail.Ru Group și în 2016 a ajuns la peste 95 de milioane de utilizatori activi lunar. Aplicația de mesagerie din VK a avut și ea 82 de milioane de utilizatori activi în 2016. Altfel, merită reținut și că numele rețelei a fost inspirat de postul de radio rusesc Vocea Moscovei – „în contact deplin cu informația”, astfel el s-a gândit să cel mai potrivit nume este „contact”.

Pavel Durov a făcut pentru Rusia două aplicații, VKnotakte și Telegram. Cea din urmă și-ar putea pierde cea mai importantă funcționalitate: criptarea. Asta pentru că FSB (fostul KGB) a câștigat un proces la Curtea Supremă ca să obțină acces la conversațiile prin Telegram.

Citește mai multe aici

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri