Primele declarații ale asasinului lui Shinzo Abe. Pregătea un atac cu explozibili

Data actualizării: Data publicării:
tetsuya yamagami dus la politie
Yamagami Tetsuya, presupusul atacator al fostului premier japonez Shinzo Abe, a făcut primele declarații. Foto: Profimedia

Tetsuya Yamagami, suspectul arestat pentru asasinarea fostului premier japonez Shinzo Abe, a făcut primele declarații. Fostul militar spune că voia să-l omoare pe Abe folosind explozibili, la un alt eveniment electoral, potrivit CNN.

Yamagami Tetsuya, presupusul atacator al fostului premier japonez Shinzo Abe, în momentul arestării. Foto: Profimedia
Yamagami Tetsuya, presupusul atacator al fostului premier japonez Shinzo Abe, în momentul arestării. Foto: Profimedia

Yamagami le-a spus anchetatorilor că intenționa să-l omoare pe Abe la un eveniment din Okayama, o prefectură aflată la trei ore de mers cu mașina de Nara, potrivit postului public japonez de televiziune NHK.

„Mă gândeam să-l ucid pe fostul premier acolo (la Okayama), dar am văzut că există proceduri mai stricte de intrare și m-am gândit că-mi va fi greu să intru acolo”, le-aa spus Yamagami anchetatorilor, potrivit NHK.

Yamagami a fost dus la Procuratura Districtului Nara duminică dimineață.

Poliția din Prefectura Nara a declarat sâmbătă pentru CNN că suspectul a fost văzut pe camerele de supraveghere plecând din gara Yamato-Saidaiji din Nara vineri, după ce a luat trenul și s-a îndreptat spre evenimentul electoral la care vorbea Abe.

Crima a ridicat semne de întrebare cu privire la nivelul de securitate acordat fostului premier.

Șeful poliției din Nara, Tomoaki Onizuka, a declarat sâmbătă că „nu poate nega că au existat probleme” cu securitatea lui Abe și că „își asumă responsabilitatea” pentru acest lucru.

Măsurile de securitate sunt uneori mai puţin stricte la mitingurile electorale locale din Japonia, unde crimele violente sunt rare şi unde legile privind armele de foc sunt foarte severe, dar unii estimează că securitatea era insuficientă la Nara, având în vedere notorietatea lui Abe.

„Este urgent să desfăşurăm o anchetă aprofundată pentru a clarifica ce s-a întâmplat”, a spus Onizuka, fără a intra în detalii asupra lacunelor specifice ale dispozitivului de securitate de vineri.

Fostul premier japonez Shinzo Abe a murit în spital la câteva ore după ce a fost împușcat de două ori în timp ce susținea un discurs electoral în orașul Nara. Bărbatul de 41 de ani care l-a ucis le-a spus polițiștilor că avea ranchiună față de o anumită organizație din care credea că face parte și fostul premier și a vrut să se răzbune, au anunțat autoritățile japoneze, fără a numi respectiva organizație, relatează BBC și CNN.

Atacatorul a fost prins de forțele de securitate după ce a tras de la mică distanță în fostul premier. El a fost identificat drept un locuitor din orașul Nara, Tetsuya Yamagami, fost ofițer în Forțele Marine de Autoapărare, în vârstă de 41 de ani.

Tetsuya Yamagami nu a încercat să fugă de la fața locului după atac, fiind doborât și capturat de agenții de securitate. El a recunoscut în fața poliiștilor că l-a ucis pe Shinzo Abe folosind o armă construită de el.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri