Putin a refuzat să-l primească pe emisarul de pace al Vaticanului și a trimis un consilier la discuții

Data publicării:
Vladimir Putin gesticulează cu degetul arătător
Dictatorul rus, Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

Vladimir Putin nu îl va primi pe emisarul special pentru pace trimis din partea Vaticanului, cardinalul Matteo Zuppi, ci trimite un consilier pentru politică externă. Reprezentantul Bisericii Catolice intenționa să discute cu dictatorul rus inclusiv despre situația copiilor furați de ruși din Ucraina, scrie Reuters.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, Putin este cel care i-a cerut lui Uşakov să discute cu trimisul Papei Francisc „situaţia legată de Ucraina şi, desigur, căi posibile de soluţionare politică şi diplomatică”.

În urmă cu trei săptămâni, Zuppi, care este arhiepiscop de Bologna şi preşedinte al Conferinţei Episcopale Italiene, a făcut o vizită la Kiev, unde a fost primit de preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, şi s-a întâlnit cu mai mulţi lideri religioşi.

Este vorba de prima vizită a unui înalt oficial al Vaticanului la Moscova de când a început invazia rusească din Ucraina. Cardinalul se va întâlni cu patriarhul ortodox Kirill, anunțase ziarul catolic francez La Croix, preluat de Reuters. Kirill este un apropiat al lui Putin şi susţine războiul împotriva Ucrainei.

Vaticanul a comunicat, marţi, că principalul scop al vizitei lui Zuppi este încurajarea unui „gest umanitar” care ar putea contribui la încetarea conflictului. Reuters apreciază că termenul se referă la repatrierea copiilor ucraineni, solicitată de Ucraina.

Ucraina estimează că din teritoriile sale ocupate de Rusia au fost deportaţi ilegal 19.500 de copii; Rusia neagă acuzaţia, susţinând că doar a evacuat copiii aflaţi în pericol în zonele de conflict.

Peskov a declarat, miercuri, că Rusia dă o „înaltă apreciere” eforturilor şi iniţiativelor Vaticanului pentru o soluţionare paşnică a „crizei din Ucraina”.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri