Reacția furioasă a lui Medvedev după ce Zelenski a numit șef al armatei ucrainene un general născut în Rusia

Data publicării:
dimitri medvedev incruntat
Fostul președinte rus Dmitri Medvedev. Foto: Profimedia Images

Noul comandant al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, născut în Rusia, este un „trădător”, a declarat vineri Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate de la Moscova, relatează Sky News. Reacția acestuia vine după ce președintele Volodimir Zelenski l-a numit, joi seară, pe Sîrski șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, în locul lui Valeri Zalujnîi.

Sîrski s-a născut în 1965 în regiunea Vladimir din Rusia, care făcea parte pe atunci din Uniunea Sovietică. A studiat la Moscova, la Școala Superioară de Comandament Militar, alături de colegi care sunt în prezent comandați ruși. 

Noul șef al armatei ucrainene a servit timp de cinci ani în Corpul de artilerie sovietic și a trăit în Ucraina începând cu anii 1980.

„A devenit un trădător Bandera”

Fostul președinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, l-a acuzat pe Sîrski, care nu a servit în armata Rusiei post-sovietice, că și-a încălcat jurământul de ofițer.

„Privind biografia noului comandant-șef al forțelor armate ucrainene, Sîrski, se poate simți un sentiment de ură, dispreț și dezgust”, a scris Medvedev pe canalul său oficial Telegram.

„Dezgust pentru un om care a fost ofițer al Rusiei sovietice, dar a devenit un trădător Bandera, care și-a încălcat jurământul și îi servește pe naziști, distrugându-i pe cei dragi. Fie ca pământul să-i ardă sub picioare!”, a mai spus Medvedev.

„Bandera” este o referire la Stepan Bandera, un naționalist ucrainean din perioada celui de-al Doilea Război Mondial care a colaborat cu Germania nazistă pentru a lupta împotriva Armatei Roșii. El este considerat un luptător pentru libertate de către unii ucraineni, dar un trădător de către mulți ruși.

Cine este Oleksandr Sîrski

Sîrski este cunoscut pentru că operațiunile conduse de el au fost unele dintre cele mai de succes în războiul pe care Rusia îl poartă de aproape doi ani împotriva Ucrainei.

El a condus defensiva de succes din Kiev, oprindu-i pe ruși din a obține controlul asupra capitalei și din a decapita conducerea politică a Ucrainei. Atunci a fost numit „Erou al Ucrainei”, cea mai înaltă distincție a țării, primită în aprilie 2022.

În iulie 2022, Sîrski a planificat și executat o contraofensivă fulger împotriva invadatorilor, prin aceasta rușii fiind împinși dincolo de orașul Harkov. O mare parte a teritoriului ocupat în est (regiunea Harkov) a fost, de asemenea, recucerit de Ucraina.

Anul trecut, Sîrski a condus, de asemenea, apărarea ucraineană în orașul Bahmut, într-o bătălie în care au pierit mii de soldați de ambele părți. Unii analiști militari au pus la îndoială nevoia de a purta o luptă atât de sângeroasă pentru un oraș în mare parte distrus. Sîrski a susținut că bătălia a fost necesară pentru a slăbi poziția Rusiei și a grupării mercenare Wagner. 

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri