Purtătorul de cuvânt al Regelui Zulu din Africa de Sud neagă că a fost internat în spital

Data actualizării: Data publicării:
regele zulu din africa de sud
Regele Zulu din Africa de Sud a fost internat în spital. FOTO: Profimedia Images

Premierul Zulu a declarat că Regele Zulu ar fi fost internat în spital, spunând că a fost otrăvit, însă purtătorul de cuvânt a negat mai târziu informația. Mai multe surse din cadrul poliției din Eswatini au confirmat pentru AFP că la un spital privat din apropierea reședinței regale din țară au fost desfășurate măsuri de securitate intense, potrivit The Guardian.

ACTUALIZARE: Purtătorul de cuvânt Zulu a declarat că informația potrivit căreia Regele ar fi fost internat în spital este falsă.

„Se pare că există o agendă orchestrată și o narațiune disperată pentru a comunica afirmații defăimătoare și nefondate privind starea de sănătate a Majestății Sale. Regele a fost supus unor examene medicale de precauție și amănunțite, din cauza Covid și după moartea subită a consilierului său apropiat”, a declarat telefonic pentru AFP purtătorul de cuvânt.

Știre inițială: Regele Zulu, cea mai puternică căpetenie din Africa de Sud, dar a cărui încoronare de anul trecut a declanşat un război între clanuri în cadrul familiei regale, a fost spitalizat în ţara vecină Eswatini, palatul invocând o posibilă otrăvire, scrie AFP, potrivit News.ro.

Misuzulu Zulu, în vârstă de 48 de ani, cunoscut şi sub numele de Misuzulu kaZwelithini, „a fost spitalizat în Eswatini după ce s-a îmbolnăvit în cursul zilei de astăzi”, a precizat palatul regal într-un comunicat difuzat sâmbătă noaptea.

„Spitalizarea sa a survenit după moartea subită a principalului său consilier”, spune Mangosuthu Buthelezi, prim-ministrul Zulu şi membru influent al familiei regale care şi-a exprimat „marea îngrijorare”.

Consilierul regelui „a murit subit şi se suspectează că a fost otrăvit”

Consilierul regelui „a murit subit şi se suspectează că a fost otrăvit. Când Majestatea Sa a început să se simtă rău, a suspectat că şi ea a fost otrăvită”, a explicat Buthelezi. 

Regele a preferat să fie tratat în Eswatini, ultima monarhie absolută din Africa, decât în Africa de Sud, unde ambii săi părinţi „au fost trataţi şi au murit”.

„Se pare că Majestatea Sa a fost plasată sub îngrijire medicală şi se află într-o stare de sănătate bună”, a precizat palatul, adăugând că va lăsa la latitudinea autorităţilor să desfăşoare o anchetă, dacă va fi necesar.

Potrivit mai multor surse din cadrul poliţiei din Eswatini, suveranul este tratată la spitalul privat din Ezulwini, la câţiva kilometri de reşedinţa regală din Ludzidzini.

„Blocaje rutiere şi ofiţeri înarmaţi au fost desfăşuraţi la spital”, a declarat pentru AFP una dintre aceste surse.

În Africa de Sud, suveranii şi căpeteniile tradiţionale sunt recunoscute de Constituţie. Regi fără puteri executive, aceştia exercită o autoritate morală profundă şi sunt veneraţi de poporul lor.

Misuzulu Zulu a fost încoronat anul trecut în provincia KwaZulu-Natal

Misuzulu Zulu a fost încoronat anul trecut în provincia KwaZulu-Natal, în sud-estul ţării, în cadrul unei ceremonii la care au participat 11 milioane de zulu, aproape unul din cinci sud-africani.

Fiu al defunctului rege Goodwill Zwelithini, încoronarea sa a declanşat un război de palat condus în special de prima soţie a fostului rege, care a avut şase soţii şi cel puţin 28 de copii.

În septembrie, un consilier Misuzulu Zulu a fost împuşcat mortal în mod misterios în timpul unei ceremonii tradiţionale.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri