Reuters: Câți bani dă Rusia pentru războiul din Ucraina. Moscova a decis să-și dubleze planul de cheltuieli pentru apărare în acest an

Data publicării:
soigu analizeaza echipamentele militare
Rusia și-a dublat planul de cheltuieli pentru apărare în 2023 la peste 100 de miliarde de dolari - o treime din toate cheltuielile publice. FOTO: Profimedia Images

Rusia și-a dublat planul de cheltuieli pentru apărare în 2023 la peste 100 de miliarde de dolari - o treime din toate cheltuielile publice - arată un document guvernamental analizat de Reuters, în condițiile în care costurile războiului din Ucraina cresc și exercită o presiune tot mai mare asupra finanțelor Moscovei.

Cifrele dezvăluie cheltuielile Rusiei pentru acest conflict, într-un moment în care nu mai sunt publicate date privind cheltuielile bugetare specifice fiecărui sector.

Ele arată că numai în prima jumătate a anului 2023, Rusia a cheltuit cu 12%, sau 600 de miliarde de ruble, mai mult pentru apărare decât cele 4.980 de miliarde de ruble (54 de miliarde de dolari) pe care și le propusese inițial pentru 2023.

Cheltuielile pentru apărare în primele șase luni ale anului 2023 s-au ridicat la 5.590 de miliarde de ruble, 37,3% dintr-un total de 14.970 de miliarde de ruble cheltuite în această perioadă, se arată în document. Planul bugetar al Rusiei prevede 17,1% din totalul fondurilor cheltuite pentru „Apărarea națională”.

Guvernul și Ministerul rus de Finanțe nu au răspuns la solicitările de comentarii cu privire la aceste cifre.

Creșterea costurilor de război sprijină redresarea economică modestă a Rusiei în acest an prin creșterea producției industriale, dar a împins deja finanțele bugetare la un deficit de aproximativ 28 de miliarde de dolari - o cifră agravată de scăderea veniturilor din exporturi.

Cheltuielile mai mari pentru apărare, pe măsură ce Moscova continuă ceea ce numește „operațiune militară specială” în Ucraina, ar putea mări și mai mult deficitul, în timp ce creșterea producției ar putea canibaliza alte sectoare și ar putea elimina investițiile private.

Calculele Reuters bazate pe document au arătat că Rusia a cheltuit 19,2% pentru apărare în primele șase luni din toate cheltuielile bugetare planificate inițial pentru 2023 în ansamblu.

Ultimele date publice disponibile au arătat că Moscova a cheltuit 2.000 de miliarde de ruble pentru armată în ianuarie și februarie. În prima jumătate a acestui an, cheltuielile bugetare au fost cu 2.440 de miliarde de ruble mai mari decât în aceeași perioadă a anului 2022. Pe baza documentului, 97,1% din această sumă suplimentară a fost direcționată către sectorul apărării.

Documentul a furnizat o nouă estimare pentru cheltuielile anuale pentru apărare de 9.700 de miliarde de ruble, o treime din obiectivul total de cheltuieli de 29.050 de miliarde de ruble, ceea ce ar fi cea mai mare cotă din cel puțin ultimul deceniu.

Între 2011 și 2022, Rusia a cheltuit minimum 13,9% și maximum 23% din bugetul său pentru apărare.

Rusia a cheltuit deja 57,4% din noul său buget anual pentru apărare, se arată în document.

Producția militară a condus la o redresare puternică a producției industriale

Producția militară a condus la o redresare puternică a producției industriale, iar analiștii spun că contractele de stat din domeniul apărării au fost un factor-cheie în redresarea economică a Rusiei, care a dus la creșterea PIB-ului până acum în acest an, de la o contracție de 2,1% în 2022.

Finanțarea specifică a apărării intră în categoria cheltuielilor închise, dar unele date, deși nu mai sunt publice, sunt difuzate. De exemplu, documentul arată că Rusia a cheltuit aproape 1.000 de miliarde de ruble pentru salariile militarilor în primul semestru, cu 543 de miliarde de ruble mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Vicepremierul Denis Manturov a declarat în iulie că industria de apărare produce acum mai multe muniții în fiecare lună decât a făcut-o în tot anul 2022.

Finanțarea pentru școli, spitale și drumuri a fost deja comprimată în acest an în favoarea apărării și securității, dar pe măsură ce ponderea cheltuielilor pentru apărare crește, alte domenii ar putea suferi reduceri.

Economistul CentroCreditBank, Evgheni Suvorov, a declarat că industria militară funcționează la capacitate maximă.

„Nu știm care este potențialul pentru o creștere suplimentară a producției de tancuri și rachete. Dar știm că o creștere și mai mare a acestei producții este posibilă doar în detrimentul unei hemoragii de personal din alte sectoare ale economiei”, a declarat Suvorov pe canalul său de Telegram MMI.

Rusia înregistrează de obicei excedente bugetare, dar va înregistra un deficit pentru al doilea an consecutiv, valoarea exporturilor de energie scăzând cu 47% în primul semestru față de anul trecut.

Cheltuielile bugetare mai mari se adaugă la riscurile de inflație. Banca Centrală a majorat ratele la 8,5% în iulie, iar analiștii se așteaptă ca costul împrumuturilor să crească în continuare.

Banca Rusiei estimează o creștere a PIB-ului de 1,5%-2,5% în acest an, în conformitate cu estimările analiștilor. În aprilie, Fondul Monetar Internațional a prognozat o creștere de 0,7% în acest an, însă izolarea globală va diminua perspectivele Rusiei pentru anii următori.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri