Reuters: Discursul lui Putin a fost în mare parte remarcabil pentru ceea ce nu a spus

Data publicării:
vladimir putin
Sursa foto: Profimedia Images

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a evocat memoria eroismului sovietic din cel de-al Doilea Război Mondial pentru a-şi inspira armata care luptă în Ucraina, dar nu a oferit o nouă foaie de parcurs pentru victorie şi a recunoscut costul în vieţile soldaţilor ruşi, relatează Reuters.

Adresându-se unei prezenţe masive de personal militar în Piaţa Roşie la cea de-a 77-a aniversare a victoriei asupra Germaniei naziste, Putin a condamnat ceea ce el a numit ameninţări externe de slăbire şi divizare a Rusiei şi a repetat argumente familiare pe care le-a folosit pentru a justifica invazia Rusiei la 24 februarie, respectiv că NATO creează ameninţări chiar lângă graniţele sale.

El s-a adresat direct soldaţilor care luptă în regiunea Donbas din estul Ucrainei, pe care Rusia s-a angajat să o "elibereze" de sub controlul Kievului, spunându-le că luptă ''pentru Patrie'', pentru viitorul ei, pentru ca nimeni să nu uite lecţiile celui de-al Doilea Război Mondial, scrie Agerpres.

Discursul său a inclus un minut de reculegere. ''Moartea fiecăruia dintre soldaţii şi ofiţerii noştri este durerea noastră comună şi o pierdere ireparabilă pentru prietenii şi rudele lor'', a spus Putin, promiţând că statul va avea grijă de copiii şi familiile lor.

El s-a adresat Rusiei cu ocazia uneia dintre cele mai importante sărbători anuale, când naţiunea îi onorează pe cei 27 de milioane de cetăţeni sovietici care şi-au pierdut viaţa în lupta pentru a-l învinge pe Adolf Hitler - o sursă de mândrie şi identitate naţională, scrie Reuters.

Dar Putin nu a avut nicio victorie de anunţat în Ucraina, iar discursul său de 11 minute, în ziua 75 a invaziei, a fost în mare parte remarcabil pentru ceea ce nu a spus, observă agenţia de presă britanică.

El nu a menţionat numele Ucrainei, nu a făcut nicio evaluare a progreselor înregistrate în război şi nu a oferit nicio indicaţie cu privire la cât timp ar putea continua. Nu a făcut nicio referire la bătălia sângeroasă pentru Mariupol, unde apărătorii ucraineni ascunşi în ruinele combinatului siderurgic Azovstal încă mai sfidau asaltul Rusiei.

Putin a comparat în repetate rânduri războiul - pe care îl prezintă ca o luptă împotriva naţionaliştilor periculoşi de inspiraţie "nazistă" din Ucraina - cu provocarea cu care s-a confruntat Uniunea Sovietică atunci când Hitler a invadat în 1941.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că Rusia este cea care pune în scenă o "reconstituire sângeroasă a nazismului" în Ucraina, într-un război de agresiune neprovocat.

Discursul lui Putin a fost urmat de o paradă în Piaţa Roşie cu cele mai recente tancuri ruseşti Armata şi T-90M Prorîv, sisteme de rachete cu lansare multiplă şi rachete balistice intercontinentale. Un zbor planificat a fost anulat din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile.

Putin a depus apoi o coroană de flori la Mormântul Soldatului Necunoscut şi a aşezat garoafe roşii pe monumentele care comemorează oraşele eroilor sovietici care au rezistat forţelor lui Hitler. Printre acestea se numărau Kiev şi Odesa - o amintire a pierderilor uriaşe suferite de ucraineni, dar şi de ruşi, în timpul războiului.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri