Dincolo de mesajul lui Putin. Diaconescu: Se întorc coșciugele acasă. E greu să recâștigi încrederea când la raft nu mai e ulei

Data actualizării: Data publicării:
vladimir putin
Președintele rus Vladimir Putin. FOTO: Profimedia Images

Vladimir Putin a susținut un simplu discurs nostalgic în care a încercat să găsească justificări pentru genocidul din Ucraina, s-a adresat oamenilor încercând să legitimeze o situație complicată politic și strategic, dar e greu să recâștigi încrederea populației în condițiile în care la raft nu mai sunt ulei și zahăr, iar rubla nu mai e funcțională nicăieri în lume, a declarat la Digi24 fostul ministru de externe Cristian Diaconescu.

"Suntem într-un război hibrid, în care manipularea și dezinformarea sunt foarte sus la Moscova, în condițiile în care nu există justificare pentru genocidul din Ucraina.

S-a adresat propriului popor, apelând la nostalgia post-sovietică, pe ideea că toată lumea e contra lor", a declarat Cristian Diaconescu, referindu-se la mesajul pe care Putin l-a transmis de la Moscova.

Prin acest tip de mesaj, Putin încearcă "să își legitimeze o situație complicată politic și strategic", a adăugat el.

Potrivit lui Diaconescu, președintele rus încearcă acreditarea ideii că Rusia duce un război de apărare și va continua acest mesaj.

"Putin și-a construit o atitudine care să fie la nivelul mesajului și ceremonialului organizate. Nervozitatea în ce privește decidenții din jurul lui Putin e tocmai o subliniere legată de la ce premise a plecat în campania contra Ucrainei și contra Occidentului", a afirmat Cristian Diaconescu.

Pe de altă parte, situația e tot mai complicată pentru Federația Rusă în contextul evoluției războiului din Ucraina și al sancțiunilor economice, a subliniat el. 

"Se întorc coșciugele acasă și e foarte greu să recâștigi încrederea populației în orice fel, mesajul militar în mod categoric va urma.

Din punct de vedere al Occidentului, situația devine tot mai complicată pentru Federația Rusă, Putin știe că problemele economice se vor răsfrânge la nivel cetățeanului și nostalgia post sovietică nu va mai fi suficientă.

Și societatea rusă are oameni capabili să înțeleagă ce se întâmplă. În absența unor succese strategice în relația cu Occidentul și militară privind agresiunea din Ucraina e foarte greu să compensezi, în condițiile în care la raft nu se mai găsesc ulei și zahăr, iar rubla nu mai e funcțională nicăieri.

Cred că Rusia va încerca destabilizarea zonelor de est ale Ucrainei, arătând că e un succes în apărare, nu în agresiune.

Sunt foarte puțini care cred că ce se întâmplă acum în Ucraina e justificat din perspectiva apărării, așa cum încearcă Putin să transmită. Oamenii înțeleg că e o confruntare dar pe măsură ce situația economică se va degrada, iar situația din teren nu e în sensul mesajelor transmise, situația va fi tot mai complicată.

A coborât foarte jos nivelul de disponibilitate a Occidentului de a negocia, din cauza crimelor. În lume se pun întrebări, la Federația Rusă nu se pun întrebări", a afirmat Cristian Diaconescu.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri