Rusia a ajutat Iranul să-și trimită un satelit pe orbită. Experții se tem că rușii îl vor folosi pentru a obține informații din Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
rachetă pleacă de pe un cosmodrom
Satelitul iranian a fost lansat cu rachetă rusească pe orbita Pământului. Foto: Profimedia Images

Rusia a lansat un satelit iranian pe orbită, marți, de pe cosmodromul din sudul Kazahstanului, la doar trei săptămâni de când Vladimir Putin s-a întâlnit cu Ayatolahul Iranului, iar cei doi lideri au hotărât să lucreze mai strâns împreună, în condițiile în care ambele țări sunt paria pe scena internațională.

Satelitul Khayyam, denumit după un poet și filosof persan din secolul al XI-lea, a fost lansat cu o rachetă rusească Soyuz de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan și a ajuns pe orbită cu succes, a transmis agenția spațială a Rusiei, conform Reuters.

Agența spațială a Iranului a anunțat că a primit primele date telemetrice de la satelit, conform presei de stat iranieni.

Guvernul de la Teheran a respins acuzațiile conform cărora satelitul ar putea fi folosit de ruși pentru a-și accentua capacitățile de culegere de informații pentru războiul din Ucraina. Conform acestuia, Iranul va avea „controlul complet al operațiunii din prima zi”.

Publicația americană Washington Post scria, săptămâna trecută, cu oficialii americani sunt îngrijorați cu privire la cooperarea tot mai strânsă între Rusia și Iran în domeniul spațial dar și cu privire la faptul că satelitul va permite nu doar Rusiei să obțină informații din Ucraina, dar și Iranului să monitorizeze ținte militare în Israel și în spațiul mai larg al Orientului Mijlociu.

Iranul susține că satelitul este dezvoltat pentru cercetare științifică, pentru monitorizare de mediu și pentru agricultură.

În iulie, dictatorul rus a făcut prima sa vizită internațională în afara fostei Uniuni Sovietice, după ce a ordonat invadarea Ucrainei. La Teheran, Putin a discutat cu Khamenei iar cei doi s-au pus de acord că „trebuie să rămâne vigilenți în fața înșelăciunilor occidentalilor”.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri