Rusia a dat rapid 720.000 de pașapoarte separatiștilor din Ucraina. Unele voci spun că Moscova ar putea invoca pretextul apărării lor

Data actualizării: Data publicării:
pasaport rusia
Ucrainenii din zonele anexate de Rusia au la dispoziție o lună pentru a-și schimba cetățenia. FOTO: Profimedia Images

Rusia a eliberat în procedură rapidă 720.000 de pașapoarte separatiștilor din estul Ucrainei. Rușii încearcă astfel să-și extindă controlul asupra regiunilor separatiste pro-ruse Doneţk şi Lugansk din Donbas, susţinute de Moscova anunță Euronews.

Ivan Malyuta, un rezident din Donetsk, un oraș din estul Ucrainei controlat de separatiști, a aplicat luna trecută pentru cetățenia rusă și spune că el, soția și trei copii vor primi în curând pașapoartele ruse.

"Vreau să fiu cetățean al Federației Ruse", a spus Malyuta la biroul pentru migrație din Donetsk.

Malyuta și familia lui se vor alătura celor peste 720.000 de rezidenți din regiunile separatiste care au primit cetățenie rusă într-o procedură rapidă despre care mulți spun că este o încercare a Rusiei de a-și consolida influența în regiune.

În afara cetățeniei, Rusia le-a oferit separatiștilor din Donetsk și Luhansk locuri în partidul guvernamental rus, vaccinuri anti-COVID și facilități comerciale.

Rusia repetă în regiunile Donețk și Lugansk scenariul după care a anexat peninsula Crimeea. Cele două provincii care ar urma să fie anexate de Rusia aparțin tot Ucrainei, ca și Crimeea. Aceste două regiuni din Ucraina sunt, practic, de ani de zile, zonă de război. Aici se confruntă forțele guvernului de la Kiev cu separatiști rusofoni, susținuți de la Moscova.

Deputaţii ruşi au votat marţi un apel către preşedintele Vladimir Putin pentru ca Rusia să recunoască independenţa teritoriilor separatiste proruse care luptă, cu sprijinul Moscovei, împotriva armatei ucrainene în estul Ucrainei de opt ani.

Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a cerut Uniunii Europene săptămâna trecută să impună sancțiuni Rusiei pentru "eliberarea ilegală în masă a pașapoartelor rusești cetățenilor ucraineni".

Analiștii politici sunt de acord că este puțin probabil ca Kremlinul să susțină independența pentru Donețk și Lugansk în curând, dar că va continua să obțină beneficii politice din implicarea sa în estul Ucrainei.

"Este o formă de a menține presiunea asupra Kievului, de a destabiliza și de a împiedica mișcarea Ucrainei către valorile europene, către NATO", a declarat analistul politic din Moscova Dmitri Oreșkin.

Putin a semnat un decret prin care se simplifică procedura de obținere a cetățeniei ruse pentru locuitorii din Donețk și Lugansk în aprilie 2019 – a doua zi după ce a fost proclamată oficial victoria prezidențială a lui Volodimir Zelenski.

De atunci, peste 720.000 de locuitori din zonele controlate de rebeli – aproximativ 18% din populație – au primit pașapoarte rusești.

Olga Matvienko, oficial al serviciului de migrație din Donețk, a declarat că numărul persoanelor care solicită pașapoarte rusești a crescut în ultimele săptămâni, pe măsură ce tensiunile în jurul Ucrainei au crescut. Ea a spus că procedura a fost "extrem de simplificată" și durează doar una până la trei luni.

Locuitorii din Donețk spun că faptul că dețin cetățenia rusă le oferă un sentiment de siguranță față de un stat vecin puternic.

"Rudele (din Rusia) ne spun că Putin nu ne va abandona și că totul va fi bine", a spus Nelya Dzyuba, pensionară în vârstă de 62 de ani.

Mulți spun, de asemenea, că le va permite să călătorească în Rusia și să se bucure de beneficii la care au dreptul cetățenii ruși, cum ar fi acces gratuit la servicii medicale. 

Dmytro Kuleba, ministrul de externe ucrainean, a declarat săptămâna trecută că eliberarea de pașapoarte rusești rezidenților din zonele controlate de rebeli încalcă acordurile de la Minsk.

Locuitorii din Donețk și Lugansk cu pașapoarte rusești au avut voie să voteze la alegerile parlamentare din Rusia de anul trecut și la referendumul din 2020 privind reforma constituțională, care îi permite lui Putin să candideze pentru două mandate suplimentare. Ei au fost transportați cu autobuzul în regiunea vecină Rostov din Rusia pentru a-și vota.

Pe fondul avertismentelor că Rusia ar putea invada Ucraina, sunt voci care spun că Moscova s-ar putea folosi de faptul că există sute de mii de cetățeni ruși în Donbas ca pretext pentru acțiuni militare pentru a-i apăra.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri