Rusia a finalizat testarea rachetei hipersonice Zircon și a anunțat prima navă care va fi înarmată cu aceasta

Data publicării:
Test de lansare a unei rachete Zircon de pe o navă a Rusiei.
Test de lansare a unei rachete Zircon de pe o navă a Rusiei. Foto: Profimedia

Rusia anunță că a finalizat testarea rachetei hipersonice de croazieră Zircon și că o va amplasa înainte de sfârșitul anului pe o nouă fregată a Flotei sale din Nord, relatează Reuters.

Alexander Moiseev, comandantul Flotei de Nord, a spus că fregata Amiral Golovko va deveni prima care va fi înarmată cu racheta Zircon, potrivit agenției de presă TASS.

Președintele rus Vladimir Putin a spus că Zircon este o parte a unei noi generații de sisteme de arme de neegalat, care se deplasează cu o viteză de 9 ori mai mare decât sunetul.

Rusia a suferit pierderi grele în timpul războiului din Ucraina, dar a continuat să efectueze teste cu cele mai noi rachete.

Ministerul rus al Apărării rus a anunţat săptămâna trecută că a testat cu succes lansarea unei rachete de croazieră Zircon de pe o navă din Marea Barents către o ţintă aflată la aproximativ 1.000 km distanţă, în Marea Albă.

Rusia a declarat miercuri că decizia Statelor Unite de a furniza Ucrainei sisteme avansate de rachete şi muniţie este extrem de negativă şi ar creşte riscul unei „confruntări directe”.

Viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a declarat agenţiei de presă RIA Novosti, preluată de Reuters, că Moscova vede ajutorul militar al SUA către Ucraina ca „extrem de negativ”, potrivit Agerpres. Riabkov a făcut referire la planurile SUA de a furniza Kievului sisteme de rachete HIMARS, ca parte a celui mai recent pachet de ajutor militar.

„Creşterea continuării furnizării de arme sporeşte riscul unei astfel de evoluţii”, a spus Riabkov. Potrivit acestuia, timp de mulţi ani, Statele Unite nu au încercat să facă nimic pentru a rezolva conflictul din Ucraina, iar după „începerea operaţiunii speciale” ruse, „pur şi simplu au dărâmat resturile unei abordări responsabile şi sănătoase a situaţiei”, iar „Washingtonul se străduieşte acum să facă totul pentru a provoca o înfrângere strategică Rusiei”.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri