Rusia a trimis un avion în SUA pentru a-i aduce acasă pe diplomații expulzați de Washington

Data publicării:
avion iliusin IL-96
Un avion guvernamental rusesc Iliușin IL-96 a fost trimis la Washington pentru a-i aduce acasă pe 12 diplomați ruși expulzați Foto: Profimedia Images

Un avion guvernamental rusesc a decolat de la Sankt Petersburg cu destinația Washington DC pentru a-i aduce acasă pe diplomații ruși care au fost declarați de guvernul american persoane indezirabile, a declarat sâmbătă purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, pe canalul său Telegram.

„Acest avion îi va readuce în țara lor pe diplomații ruși pe care guvernul SUA i-a declarat personae non gratae”, a confirmat Zaharova. 

Misteriosul avion rusesc a captivat utilizatorii rețelelor sociale, care i-au urmărit sâmbătă traseul în timp real pe site-urile de monitorizare a zborurilor în timp ce traversa Oceanul Atlantic îndreptându-se spre Statele Unite, în condițiile în care se știa că spațiul aerian american este închis pentru zborurile rusești.

Avionul, un Iliușin Il-96, a plecat vineri seară de la Moscova către Sankt Petersburg și de acolo a plecat spre aeroportul Dulles din Washington, unde a ajuns sâmbătă, la ora locală 14:10. Nu este clar la ce oră va pleca înapoi în Rusia, scrie politico.com

Avionul a stârnit cu atât mai multă emoție și dezbateri în rândul utilizatorilor de internet cu cât este tipul de avion pe care îl folosește și Vladimir Putin în deplasările sale.

Guvernul american a aprobat zborul avionului trimis de Moscova pentru a facilita plecarea personalului rus de la Misiunea ONU care a fost expulzat. Este o  excepție făcută în conformitate cu reglementările federale, a precizat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, în condițiile în care spațiul aerian american este închis pentru avioanele din Rusia.

Guvernul american a anunțat la 28 februarie că 12 diplomați ruși de la Misiunea ONU din New York trebuie să părăsească țara, fiind suspectați de activități de spionaj. 

Același avion pare să fi fost folosit pentru a transporta oficiali ruși de la Moscova în Belarus pentru primele două runde de negocieri de pace cu Ucraina, menționează Politico.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri