Andrei Kozîrev, fost ministru rus de externe, despre Vladimir Putin: Nu știu ce s-a petrecut în capul lui

Data actualizării: Data publicării:
andrei kozirev in 1996
Andrei Kozîrev a fost primul ministru de externe al Rusiei după destrămarea URSS Foto: Profimedia Images

Vladimir Putin „mă face să mă simt rău, nu știu ce s-a petrecut în capul lui”, spune fostul ministru rus de externe, Andrei Kozîrev, care susține că liderul de la Kremlin i-a fost prieten.

„Nu știu ce s-a întâmplat în capul lui, dar este o persoană diferită, mai ales din punct de vedere politic, este total diferită”, a declarat Andrei Kozîrev într-un interviu pentru ABC News.

„Știu că există situații pozitive, atunci când ți se umple sufletul. Poate că există și situații inverse, știți, când o persoană bună devine o persoană rea, iar faptul că am servit acest regim îmi face rău, să văd că face asta”, a mărturisit Kozîrev.

Fostul șef al diplomației spune că Putin a făcut multe calcule greșite, în special în ceea ce privește modul în care vor reacționa ucrainenii și Occidentul.

Pe de altă parte, el crede că liderii militari din cercul lui Putin îl vor împiedica să folosească „butonul nuclear”.

„Riscă totul, familiile lor, pentru că războiul nuclear este o mașină a apocalipsei pentru toată lumea. Este sinucigaș. Așa că cineva îl va opri”, a explicat Kozîrev.

Andrei Kozîrev a fost ministru al afacerilor externe al Federației Ruse din 1990 și până în 1996, în timpul președintelui Boris Elțîn, fiind primul șef al diplomației ruse după destrămarea Uniunii Sovietice. În această funcție, lui i s-a atribuit meritul de a fi dezvoltat politica externă a Rusiei imediat după căderea Uniunii Sovietice, deși mulți din Rusia l-au criticat pentru că a fost slab și nu a fost suficient de asertiv în apărarea intereselor rusești în fața NATO în Bosnia și Irak. Un critic al imperialismului, lui i se datorează îmbunătățirea relațiilor cu Occidentul, dar a fost criticat în parlamentul rus pentru că ar fi „capitulat” în fața NATO și ar fi permis ca Rusia să-și piardă statutul de superputere. 

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri