Arestări în rândul jurnaliștilor, la Moscova

Data publicării:
ivan golunov - amnesty
Jurnalistul Ivan Golunov Foto: Amnesty International

Poliţia din Moscova a reţinut vineri mai mulţi jurnalişti cunoscuţi din Rusia, care au manifestat în sprijinul colegului lor Ivan Golunov, care a fost arestat joi, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Cel puţin opt protestatari, printre care ziariştii de opoziţie Ilia Azar şi Oleg Kaşin au fost urcaţi într-o dubă, cu tot cu pancartele prin care cereau eliberarea lui Golunov.

Ivan Golunov, în vârstă de 36 de ani, a fost reţinut joi în centrul Moscovei, când mergea să se întâlnească cu o sursă.  Poliţia din Moscova afirmă că a găsit asupra lui şi ulterior, la o percheziţie domiciliară, droguri ilegale. Avocatul jurnalistului susţine că a fost o înscenare şi că Golunov a fost bătut de poliţişti, transmite Reuters.

În rucsacul său au fost găsite droguri ilegale, au comunicat atât poliţia, cât şi portalul de ştiri online Meduza, pentru care lucra ziaristul. Un comunicat al poliţiei a informat ulterior că la percheziţia locuinţei jurnalistului au fost găsite şi alte droguri şi mai multe cântare şi că a fost deschis un dosar penal. Dacă se va dovedi că era implicat în traficul de droguri pe scară largă, Golunov poate fi condamnat la o pedeapsă între 10 şi 20 de ani de închisoare.

Ivan Golunov, angajat al portalului de ştiri online Meduza, este cunoscut în Rusia pentru anchetele sale privind corupţia din Moscova. Primarul capitalei ruse, Serghei Sobianin, este un aliat al preşedintelui Vladimir Putin.

Conducerea Meduza, cu sediul în Letonia, a comunicat vineri că Golunov primise în ultimele luni ameninţări legate de o anchetă la care lucra şi consideră că el este persecutat din cauza activităţii sale jurnalistice. 

Dmitri Djulai, avocatul suspectului, a declarat agenţiei Reuters că este convins că poliţia a plasat drogurile asupra clientului său pentru a-i înscena o infracţiune. El susţine că Golunov a fost bătut şi că poliţia a refuzat să îi preleveze frotiuri de pe mâini şi din rucsac, să ia amprente pentru a dovedi că a fost în contact cu drogurile şi să solicite asistenţă medicală pentru a determina ce leziuni a suferit arestatul.

Poliţia moscovită a respins ca „neconforme cu realitatea” acuzaţiile că Golunov a fost bătut la arestare.

Amnesty International a reacționat la aceste informații spunând că sunt „profund îngrijorătoare”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri