Video CTP: Mi s-a suit sângele la cap când am văzut ce declară domnul Javrov ăsta, dar cel mai dezamăgitor e răspunsul premierului israelian

Data actualizării: Data publicării:
serghei lavrov
CTP îl numește „domnul Javrov” pe ministrul rus de externe Serghei Lavrov, taxându-i declarația despre originile evreiești ale lui Hilter și despre antisemitismul evreilor Foto: Profimedia Images

Cristian Tudor Popescu mărturisește că nu a mai întâlnit tipul de propagandă pe care îl practică Rusia în prezent, în care este lăsat la o parte orice fel de calcul și orice fel de minimă logică și a comentat în acest context declarația despre Hitler evreu făcută de ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, pe care gazetarul îl numește cu sarcasm „domnul Javrov”. 

„Cel mai dezamăgitor mi se pare răspunsul premierului israelian Naftali Bennett, care declară acum că a discutat cu Putin și că Putin și-a cerut scuze pentru ce a spus  Lavrov. Reamintesc, Lavrov a spus că nu e o problemă că președintele Ucrainei este evreu, poate să fie și nazist, pentru că, la urma urmei, Hitler avea sânge evreiesc și cei mai mari antisemiți au fost evrei. Ce rezultă pe cale de consecință este că evreii sunt omorâți de evrei, au fost omorâți de evrei în Holocaust și că ucrainenii sunt omorâți de ucraineni, nu de ruși! Asta vrea să spună domnul acesta, domnul Lavrov. Ce spune Naftali Bennett? Spune: Putin a cerut scuze pentru ce a spus Lavrov, vorbind cu mine, premierul Naftali Bennet. După care Kremlinul dă comunicat unde nu pomenește absolut nimic, de nicio scuză în legătură cu ce a spus Lavrov!” - a explicat CTP la Digi24.

Dubla jignire a poporului evreu

„Cum, cum să te mulțumești cu așa ceva?” se întreabă indignat gazetarul. „Păi, ce a spus Lavrov este o jignire înspăimântătoare adresată poporului evreu, nu doar lui Bennett, care vorbește la telefon el cu Putin. Nu! E adresată poporului evreu din întreaga lume și este adresată tuturor oamenilor de bun-simț și de bună conștiință din întreaga lume, indiferent că sunt evrei sau nu. Mie mi s-a suit sângele la cap - și eu nu sunt evreu - când am văzut ce declară domnul Javrov ăsta, despre care vorbesc unii și alții pe la televiziune, invitați să ne spună cât de distins diplomat este domnul Javrov! Deci, acest individ a spus și a transmis acest mesaj, nu și-a cerut scuze, n-a prezentat scuze domnul Lavrov. Nu! Vine Putin și-i spune la ureche, la telefon, lui Naftali Bennett!” - a arătat Cristian Tudor Popescu.

În opinia gazetarului, trebuia să existe o retractare, trebuia să existe scuze publice - așa cum publică a fost și afirmația - din partea lui Lavrov. „Sau dacă vrea să-și asume Putin, să iasă public Putin și să spună acest lucru”, a punctat gazetarul.

„După părerea mea, este o a doua jignire ceea ce a făcut premierul Israelului spunând și că scuzele au fost acceptate”, a continuat el.

Cum i-ar putea acuza rușii pe români de nazism

Gazetarul crede că Moscova practică deja o propagandă metafizică, iar rușii sunt capabili de absolut orice. „În clipa în care le intră în vizor o țară, dintr-un motiv sau altul, acolo ei vor găsi cu siguranță niște naziști. Și România, dacă va fi cazul, dacă au pata pusă la un moment dat pe noi, vor găsi naziști și vor găsi niște asupriți ruși sau în legătură cu rușii, ceva, în țara respectivă. Nu știu, la noi ar putea să găsească asuprite cuvintele de origine slavă, de pildă. Nu, nu râdeți, vorbesc foarte serios. Să spună că de fapt, limba română este o limbă slavă, poporul român este un popor slav și nu sunt lăsați oamenii să vorbească un fel de rusă p-aici, prin România, de către naziștii care se află la putere. Între altele, președintele României este neamț, prin urmare nazist! Ca și Volodimir Zelenski, care este evreu, prin urmare, nazist! De ce spun toate astea? Pentru că ei pot să spună acum orice despre orice. Acest tip de propagandă eu nu l-am mai întâlnit, adică au lăsat la o parte orice fel de calcul, orice fel de o minimă logică, o însăilare, măcar să bage acolo un sfert de adevăr, o zecime. Nu! Livrează la nivelul ăsta, cum v-am spus.”, a subliniat gazetarul.

CTP: „Aș merge până la interzicerea prezenței cetățenilor ruși în Uniunea Europeană”

CTP este pesimist: el nu crede că mai există un viitor al unor relații îmbunătățite sau refăcute ale Occidentului cu Rusia, pentru că Moscova a ales să se izoleze. Iar Putin va rămâne la putere și nu va fi înlăturat, indiferent ce s-ar întâmpla. „Poate să-l opereze și de metastaze din cap până în picioare! Putin va rămâne în viață și va rămâne în continuare acolo susținut de 80 la sută din poporul rus”, spune CTP. 

„Mie mi se pare că toate aceste discuții, controverse, în legătură cu sportivii ruși, în legătură cu oamenii de cultură ruși și cu alte legături, nemaivorbind de cele economice, de cele politice, diplomatice cu Rusia se discută ca și cum ar exista un viitor în care ele ar putea fi reluate. Or, eu nu văd un astfel de viitor. După părerea mea, cu Putin la putere - care va rămâne la putere orice s-ar întâmpla. Este o speranță înduioșătoare a NATO și Uniunii Europene că Putin va fi înlăturat. Nu va fi înlăturat! Acum văd că să vehiculează că îl operează dă cancer la tiroidă. Poate să-l opereze și de metastaze din cap până în picioare! Putin va rămâne în viață și va rămâne în continuare acolo susținut de 80 la sută din poporul rus, care va fi de părere, cum spune directorul Mosfilm, Karen Șahnazarov, că toți ceilalți trebuie sterilizați și reeducați. Asta este situația. Atitudinea regimului Putin și a Rusiei în clipa de față, a cetățenilor și a reprezentanților ei este de separare de Occident, de Europa în primul rând, că Statele Unite sunt peste ocean. Nu fac niciun fel de demers pentru a încerca să păstreze cât de cât relațiile cu Europa și atunci eu nu văd decât o Rusie izolată în viitor. Singura modalitate de a te proteja de această putere sălbatică, de această putere criminală, primitivă, de acest stat fascist care s-a conturat pe termen lung, nu văd altceva decât izolarea, izolarea pe toate planurile, eu aș merge până la interzicerea prezenței cetățenilor ruși în Uniunea Europeană”, conchide CTP.

Partenerii noștri